Dodatno prskanje komaraca: Sutra samo u centru, u nedelju u celoj opštini

  13 jun 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvo sveobuhvatno prskanje komaraca iz vazduha i zemlje na teritoriji opštine firma „Eko-dez“ iz Beograda obavila je 10. juna, međutim, zasad samo na društvenim mrežama, brojni građani su izrazili nezadovoljstvo kvalitetom tretmana, jer komaraca i dalje ima u velikom broju.

Za petak, 14. jun i za nedelju, 16. jun najavljena su nova prskanja komaraca, 16. juna na teritoriji cele opštine, ali 14. juna, kada počinje i manifestacija „Bečej noću“, samo u centru grada.

Prskanje komaraca i uništavanje krpelja na teritoriji opštine godinama unazad obavlja „Eko-dez“, a u opštinskom budžetu za tretmane protiv komaraca i krpelja za trogodišnji period predviđa se oko 23 miliona dinara.

Pre sutrašnjeg prskanja komaraca, na opštinskom sajtu Radni tim na realizaciji tretmana komaraca i tretmana krpelja objavio je saopštenje u kom se savetuje građanima šta da rade da „suzbiju“ komarce: „Velike količine padavina, a zatim i nagli porast temperature vazduha, doveli su do pojave velikog broja komaraca. Opština Bečej je do sada, uz podršku pokrajinske vlade, ali i samostalno, sprovela na svojoj teritoriji više tretmana larvi komaraca, a 10. juna i tretman odraslih formi komaraca iz vazduha i sa zemlje. Kako bi se povećala uspešnost tretmana, ali i u cilju suzbijanja komaraca u vašoj neposrednoj okolini, apelujemo na to da u svojim dvorištima ispraznite sve rezervoare stajaće vode. Takođe vam savetujemo da, u toku predstojeće sezone, najmanje jednom nedeljno praznite vodu iz saksija za cveće, buradi, kanti, limenki i slično, kao i da redovno kosite travu kako bi sprečili razvoj larvi komaraca. Lokalna samouprava će i dalje preduzimati sve potrebne mere i, shodno situaciji na terenu, sprovoditi tretmane komaraca, ali je potrebno učešće cele zajednice kako bi smo suzbili populaciju komaraca i sprečili obolevanje od groznice Zapadnog Nila, ali i drugih bolesti koje komarci mogu preneti“.

Sutra, 14. juna, ukoliko će vremenski uslovi pogodovati, planirano je suzbijanje odraslih formi komaraca u centru Bečeja uređajem sa zemlje od 18 do 21 sat. Tretman će se obaviti preparatom Aqua k – othrine 20 ew.

Za nedelju, 16. jun, planirano je suzbijanja krpelja i odraslih formi komaraca, takođe uređajima sa zemlje, preparatom Aqua k – othrine 20 ew i tretman odraslih formi komaraca iz vazduha od 18 do 22 časa preparatom Neopirox lambda 2.0 ulv.

Predviđene lokacije su sledeće: Bečej: potez pored Tise, šetalište kod hotela „Bela lađa“, mali park kod „Lovca“, u produžetku Donji park, Goranski park do Sportskog centra, igralište kod kamp naselja, kamp naselje, igralište u naselju „Veljko Vlahović“ ( u produžetku ulice Rade Stanišića), ulaz ispred Prve mesne zajednice, igralište kod Pivare, igralište kod male pijace u Novom selu, prostor preko pruge kod „Vandorčarde“, Gornji park kod dečjeg dispanzera, igralište kod naselja „7 sekretara SKOJ-a“, igralište kod škole „Zdravko Gložanski“, pomoćno fudbalsko igralište, igralište kod mosta (kraj ulice Zmaj Jovine), dolma kod Šlajza prema mostu, Dudara (dečje igralište kod ulice Vojvođanskih brigada), vašarište, lokacije ispred škola i dečjih vrtića, lokacija ispred železničke stanice, lokacija iza benzinske pumpe „Kalipso“, igralište u naselju „Sever Đurkić“, prostor kod kružnog toka iz pravca Bečeja prema Novom Sadu, prvo skretanje desno, prostor oko celokupne površine hipodroma, dolma, prostor oko Javnog preduzeća Komunalac, Donjeg parka, malog parka kod „Lovca“ do hotela „Bela lađa“, dečje igralište u naselju „Nestor Džilitov“; Bačko Petrovo Selo: park u centru, prostor oko fudbalskog terena, deo obala Tise koji se koristi kao šetalište, zabavište „Makadi“. Bačko Gradište: dečje igralište kod vrtića i škole, dečje igralište kod fudbalskog igrališta, dečje igralište na izlasku iz Bačkog Gradišta prema Čurugu, dečje igralište kod stočne pijace, dečje igralište u blizini pravoslavne crkve, dečje igralište na uglu ulica Glavne i Šajkaškog odreda; Radičević: centar u Radičeviću – dečje igralište i prostor oko Mesne zajednice (park); Mileševo: fudbalsko igralište i dečje igralište kod zabavišta; Drljan: škola – igralište; Poljanice: dvorište škole – zabavišta – prostor oko MZ, prostor novog igrališta.

Mole se pčelari da preduzmu mere zaštite pčela.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija