Završni ispit za osmake: Test iz matematike odložen za sutra

  19 jun 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Završni ispit, to jest mala matura za đake koji su završili osmi razred osnovne škole počeo je 17. juna testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, ali je test iz matematike, koji je bio predviđen za juče, 18. jun, odložen za četvrtak, 20. jun, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom.

Zbog odlaganja završnog ispita iz matematike juče su osmaci nekoliko beogradskih škola protestovali ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević gostujući na Radio-televiziji Srbije juče je izjavio da su tri žene učestvovale u lancu u kom je iz jedne škole u Zemunu uzet test koji je potom snimljen i poslat osobi koja se bavi medijima. On je rekao i da oseća moralnu odgovornost zbog odlaganja polaganja testa iz matematike, ali da ne vidi razlog zašto bi podneo ostavku „kad je problem otkriven“.

U školama u Srbiji, pa i u bečejskim, danas se polaže takozvani kombinovani test, a škole na teritoriji opštine su spremne za sutrašnji, odloženi test iz matematike, rečeno je novinaru Bečejskog mozaika.

Na teritoriji opštine Bečej ima ukupno 362 maturanata. U školi „Petefi Šandor“ 7 na srpskom nastavnom jeziku, 36 na mađarskom, u školi „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu na srpskom jeziku 13, na mađarskom 50, u školi „Šamu Mihalj“ u Bečeju na srpskom 18, na mađarskom 48, u školi „Sever Đurkić“ na srpskom 41, na mađarskom 19, u školi „Zdravko Gložanski“ na srpskom 71, na mađarskom 11 i u školi „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu na srpskom 31 i na mađarskom 17.

Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija