Ukinuta presuda za most: Opštine Bečej i Novi Bečej ne vraćaju 60 miliona pokrajini

  26 jun 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštine Bečej i Novi Bečej zasad ipak ne treba da po pravnosnažnoj presudi Privrednog apelacionog suda plate oko 60 miliona – samo Bečej 40 miliona – dinara pokrajini, jer nisu vratile pozajmicu iz 2002. godine od oko 18 miliona dinara za troškove demontaže i transporta poklon mosta iz nemačkog grada Filshofen do Bečeja, jer je opština Bečej uložila reviziju i 24. juna primila je rešenje Vrhovnog kasacionog suda kojim se presuda ukida i predmet se vraća na ponovno razmatranje Privrednom sudu u Novom Sadu, dakle na ponovni postupak.

Reč je o nesuđenom bečejskom mostu, koji su tadašnje vlasti Novog Bečeja i Bečeja 2004. godine prepustili Adi, pa je izgrađen na Tisi između Ade i Padeja novcem države 2010. godine.

Članica Opštinskog veća za propise Svetlana Vuletić izjavila je da je „Opštinsko pravobranilaštvo uložilo reviziju na presudu kojom su obavezane opštine Novi Bečej i Bečej i Direkcija za izgradnju da isplate naknade za prevoz i demontažu mosta iz Filshofena. Opština je 24. juna zaprimila rešenje Vrhovnog kasacionog suda kojim se ova presuda ukida i predmet se vraća Privrednom sudu u Novom Sadu na ponovno razmatranje. Usvojeni su naši navodi navedeni u reviziji. S obzirom na to da smo mi zaključili krajem prošle godine sporazum sa pokrajinom i naša obaveza je bila da deo rate isplatimo najkasnije do 30. juna, deo smo platili i preostalo još da se isplati deo na ime kamata do 30. juna ove godine, međutim, mi ćemo sad zastati sa plaćanjima po tom sporazumu, jer je prestao pravni osnov, ukinute su pravnosnažne presude i nemamo više na osnovu čega da platimo, jer sam taj sporazum sa pokrajinom je zasnovan na presudi koja više nije pravnosnažna. Očekuje se ponovni postupak pred sudom u Novom Sadu. Čitajući obrazloženje žalbe, mi smo optimisti da će ipak ovog puta presuda biti doneta u našu korist, pogotovo što je u obrazloženju navedeno da su pogrešno utvrdili činjenično stanje i da su na to pogrešno primenili materijalno pravo iz razloga što nisu uzeli u obzir činjenice da je i pokrajina izvršila pozajmicu od republike, da su se ta sredstva trebala obezbediti iz sredstava od privatizacija preduzeća iz opština Bečej i Novi Bečej, a takođe su zanemarili i protokol koji postoji između opština Bečej, Novi Bečej, Ada i Čoka gde su poslednje dve opštine obavezale da će one snositi sve troškove“.

K.D.F.
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 28. juna

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija