Festőnap a Petőfi kultúrkörben: Nyolc helységből 50 festő

  03 jul 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben 2002 óta tevékenykedik a Szivárvány festőcsoport, melynek ma mintegy harminc aktív tagja van.

A csoport tagjai nem tanultak festeni, amatőrök, autodidakta módon kóstoltak bele a képzőművészetbe. A csoport minden évben festőnapot tart, ahová meghívják társaikat, akik hasonló egyesületekben dolgoznak.

A festőnapon a tagok a festészetben eddig megszerzett tudásukat továbbfejlesztik, eszmecserét folytatnak más csoportok tagjaival, de eközben a művészetet népszerűsítik.

Idén június 29-én tartottak festőnapot a Szivárvány tagjai, a kultúrkör épületében látták vendégül társaikat, de a közelben lévő Páduai Szent Antal templom kertjében is alkottak. Péterrévei, topolyai, újvidéki, nagybecskereki, botosi, padéi és csókai alkotók érkeztek, a vendéglátókkal együtt több mint ötvenen festettek a kellemes környezetben.

„Nem volt kötelező téma és a technikát mindenki szabadon választhatta. Volt, aki akrillal, olajfestékkel, akvarellel, vagy pasztellel dolgozott, de készültek pirografikák és intarziák is, de idén üvegfestészet is volt. Kiváló hangulatban és csodaszép, nyugodt környezetben zajlott a munka, amely közben kölcsönösen tanítgattuk is egymást, rámutattunk egymás hibájára, javítgattuk a munkákat. A nap végén a helyszínen készült festményekből kiállítást rögtönöztünk”, mondta Tót Kása Piroska, a Szivárvány vezetője.

A festőnap létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatta.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija