Počela škola: Prvarice za decu i rekonstrukcija „Severa“ u toku zime

  02 septembar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici lokalne samouprave danas su posetili đake prvake u opštinskim školama i podelili im prvarice.

Na teritoriji opštine Bečej u 2019/2020. školskoj godini ima 332 đaka prvaka, na srpskom nastavnom jeziku 186, a na mađarskom 146. Novinarima nije saopšteno koliko je to ukupno odeljenja i koliko dece će pohađati nastavu po IOP-u.

Predsednik opštine Dragan Tošić poželeo je srećan polazak u školu prvacima u školi „Sever Đurkić“ u dva odeljenja na srpskom i u jednom na mađarskom nastavnom jeziku.

Najavljivana rekonstrukcija upravo ove škole za koju oko 300 miliona dinara treba da obezbedi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima uprkos ranijim najavama nije započeta, a po rečima Tošića, početak radova se očekuje tokom zimskog raspusta, a tada bi đaci trebalo da pohađaju nastavu u objektima dve druge škole u Bečeju, reč je o više od 450 učenika.

Zasad nisu postavljena autobuska stajališta u centru Bečeja, među ostalima i za potrebe đaka koji putuju u škole. Ranije je najavljeno da će taj posao biti urađen do 1. septembra, ali, kako je danas rekao predsednik opštine, javna nabavka je okončana i dva stajališta će biti postavljena u narednih mesec dana.

Predsednik opštine nije mogao da potvrdi informacije novinara o eventualnim problemima u vezi sa ličnim pratiocima – nema ih u dovoljnom broju – u školi „Bratstvo“ u kojoj se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju i u koju je ove godine upisan samo jedan prvak.

Broj upisanih prvaka u OŠ „Zdravko Gložanski“ na srpskom nastavnom jeziku je 58 i još 7 u odeljenju škole u Radičeviću, a na mađarskom 5.
U OŠ „Sever Đurkić“ na srpskom nastavnom jeziku je upisano 48 dece, a na mađarskom 17.
U OŠ „Petefi Šandor“ na mađarskom nastavnom jeziku u školu će krenuti 20 mališana, a na srpskom 5.
U OŠ „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu upisano je 41 đak na srpskom nastavnom jeziku i 14 na mađarskom.
U OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju u prvi razred će na mađarskom nastavnom jeziku krenuti 39, a na srpskom 13 đaka.
Obrazovanje u istoimenoj školi u Bačkom Petrovom Selu počelo je 51 đak na mađarskom i 14 na srpskom nastavnom jeziku.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija