Dan oslobođenja Bečeja: Osnova života su mir, zdravlje i sloboda

  09 oktobar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan oslobođenja Bečeja od fašizma obeležen je 8. oktobra polaganjem venaca kod spomen zida građanima opštine koji su živote izgubili u Drugom svetskom ratu. Slavljena je sloboda, jer je tog dana pre 75 godina Bečej postao slobodan grad.

Predsednik pokrajinskog odbora SUBNOR Svetomir Atanackov rekao je da 8. oktobra pre 75 godina „prestalo je mučenje, prestalo je hapšenje, prestalo je ubijanje nevinih, najčešće nevinih, građana Bečeja. Zid na kome su imena večno svedoči o zločinima okupatora, o zločinima fašističkog zla koje je tada vladalo u našoj zemlji. Ova godina, 75. označava slobodu ne samo grada Bečeja, označava oslobođenje čitave Srbije. To moramo dobro da zapamtimo, to moramo našoj deci, koja ne znaju šta se događalo, koja u čitankama u školama ne uče, da im otvorimo vrata škola, da nauče ko su, šta su i ko su im bili preci. To je osnova saznanja šta se događalo tokom 1941. do 1945. godine. O tome govori ovaj zid, o tome govori Šarvar, o tome govore i drugi logori gde su odvođeni, gde su mučeni, odakle se mnogi nisu vratili. Pamtimo njihove likove, pamtimo njihova imena i svečano, uvek, obeležavamo ovaj 8. oktobar 1944. godine. Osnova življenja čoveka su tri stuba: to je mir, zdravlje i sloboda. Čuvajmo slobodu“.

Predsednik opštine Dragan Tošić osim što je podsetio na 75. godišnjicu oslobođenja Bečeja, rekao je da se nada da će 8. oktobar uvek biti obeležen u ovom gradu: „U jednom periodu koji je za nama i koji, nadam se, nikad neće ponoviti, bilo je da se 8. oktobar nije obeležavao. Mi smo vratili obeležavanje 8. oktobra u Bečeju. Veoma je bitno pričati o istoriji i o istini. Pozivam vas sve da pričamo o tome šta se dešavalo 8. oktobra, da se ne sakrivamo od toga i siguran sam da u budućnosti niko neće moći da ovaj datum baš tako lako skloni i da se u Bečeju ne obeležava“.

Gradimir Džigurski iz opštinske organizacije SUBNOR rekao je da „poštujući našu prošlost gradimo novu budućnost i na taj način odajemo veliko priznanje svim oslobodiocima Bečeja, a sledbenicima putokaz kako treba poštovati njihove tekovine kao ponos našeg kraja i naroda“.

Kod spomen zida govorili su i predstavnici republičkog odbora Saveza boraca oslobodilačkih ratova, Komunističke partije Joške Broza, pokrajinskog odbora SUBNOR, a vence na zid s imenima stradalih Bečejaca položili su predstavnici SUBNOR, opštine, delegacija Ruske Federacije, stranaka, boračkih organizacija…

Svečana akademija za 75. godišnjicu oslobođenja Bečeja od fašizma održana je juče uveče u Gradskom pozorištu.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija