Odluke u ime građana: Srbijagas preuzima udeo Toplane u Gas Bečej

  05 novembar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Odbornici u lokalnom parlamentu 28. oktobra dali su saglasnost na predlog odluke na uspostavljanje zaloge na 49 odsto udela koje Javno preduzeće Toplana Bečej, kao izvršni dužnik, ima u firmi Gas Bečej d.o.o, u postupku prinudne naplate novčanog potraživanja izvršnog poverioca, Javnog preduzeća Srbijagas iz Novog Sada.

Prethodno je, 21. oktobra, Opštinsko veće lokalne samouprave donelo zaključak kojim je utvrdilo predlog odluke o davanju saglasnosti na uspostavljanje zaloge na udelu Toplane u privrednom društvu sa ograničenom odgovornošću za distribuciju prirodnog gasa Gas Bečej.

Vlasnik 51 odsto udela u Gasu Bečej, koji je osnovan 2003. godine, je JP Srbijagas iz Novog Sada, a vlasnik 49 procenata udela je JP Toplana.

Na internet stranici Agencije za privredne registre o osnovnom kapitalu Gas d.o.o. navodi se da je uplaćeni novčani kapital 295.230 dinara, a da je unet nenovčani kapital 128.346.520 dinara.
Postupak prinudne naplate sprovodi javni izvršitelj, kako se navodi u predlogu odluke, „plenidbom udela, upisom i sticanjem založnog prava na udelu, procenom vrednosti udela, prodajom udela radi namirenja potraživanja izvršnog poverioca JP Srbijagas Novi Sad, sve u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju“.

Dug od 113 miliona dinara

Razlozi za donošenje ove odluke su, navodi se u dokumentu, to što je Toplana kao izvršni dužnik 3. oktobra primila dopis od izvršnog poverioca Srbijagasa u kojem se navodi namera Toplane da se dugogodišnji pregovori u vezi sa dugovnim-potražnim odnosom reše preuzimanjem udela koji Toplana ima u firmi Gas d.o.o. Bečej, ali za to je neophodna saglasnost osnivača, lokalne samouprave, jer je reč o javnom preduzeću čiji je udeo u firmi Gas javna svojina. „S obzirom na to da je JP Toplana javno preduzeće od posebnog interesa za građane Bečeja, i da im je osnovna delatnost isporuka toplotne energije domaćinstvima i privrednim društvima, dalja blokada poslovnih računa i plenidba novčanih sredstava sa istih preti da ozbiljno ugrozi poslovanje ovog preduzeća, te je neophodno da se sporna situacija reši na gore naveden način“, navodi se u dokumentu.

Inače, procedura prodaje udela Toplane u firmi Gas Bečej d.o.o. počela je još 2012. godine, da bi krajem marta 2015. godine Srbijagas protiv Toplane pokrenuo postupak pred javnim izvršiteljem kako bi prinudno naplatio potraživanje od oko 113 miliona dinara. Iz Toplane navode da taj dug potiče iz ranijih godina do 2013. godine, glavni dug je 84,8 miliona dinara, a ostalo je kamata.

Toplana je uložila prigovor na zaključak javnog izvršitelja zbog zastarelosti dela kamate i zbog nezakonitog obračunavanja kamate na kamatu.

Taj postupak je pred Privrednim sudom u Novom Sadu okončan 2017. godine, ali je Toplana uložila žalbu na odluku suda, koja je bila u nadležnosti Privrednog apelacionog suda u Beogradu. Novi postupak u Privrednom sudu u Novom Sadu je još u toku.

U dokumentu se navodi da je pravnosnažnost presude nastupila u delu koji se odnosi na glavni dug, dakle 84,8 miliona duga je utvrđen pravnosnažnom sudskom presudom, a za kamate od 28,2 miliona dinara je Toplana osporila i zbog toga se i dalje vodi parnični postupak u Privrednom sudu u Novom Sadu kako bi se utvrdila osnova i visina tog potraživanja.

Zasad se ne zna, iako je Skupština opštine dala saglasnost na odluku, koliko će da vredi udeo Toplane u firmi Gas d.o.o, to jest da li će navedeni dug Toplane prema Srbijagasu biti na nuli nakon što Srbijagas preuzme udeo Toplane od 49 odsto u firmi Gas Bečej. Naime, postoje dve mogućnosti: utvrđivanje vrednosti udela ili dogovor između Toplane i Srbijagasa.

Manjinski vlasnik napušta „Potisje“

Manjinski vlasnik komunalnog preduzeća „Potisje“, „Aliska tera“ iz Seksarda izlazi iz vlasništva preduzeća nakon 11 godina.

Naime, „Aliska tera“ u čijem je vlasništvu 49 odsto „Potisja“, dok je većinski vlasnik lokalna samouprava, od 2015. godine naovamo svoj udeo u kapitalu nekoliko puta je ponudila opštini na otkup, bilo je reči o tome da je tražila 300.000 evra, pa 200.000, međutim, opštinska vlast nije bila zainteresovana za kupovinu.

Sada „Aliska tera“ ima pravo da svoj udeo ponudi trećem licu za 100.000 evra, jer je lokalna samouprava odbila kupovinu udela od 49 odsto i za taj iznos i dala dozvolu da manjinski vlasnik proda svoj udeo trećem licu, jer je većina odbornika na sednici Skupštine opštine 28. oktobra usvojila odluku o ponudi „Aliska tere“ o otkupu udela u „Potisju“. „Aliska tera“ navodi da će ugovor o prodaji 49 odsto „Potisja“ za 100.000 evra sa kupcem biti zaključen do kraja novembra meseca.

Prema nezvaničnim saznanjima novinara, budući kupac je firma iz Srbije.

„Potisje“ koje je osnovano 2008. godine, zajedničko je društvo sa ograničenom odgovornošću opštine Bečej (51 odsto) i „Aliska tere“ (49 odsto).
Na fotografiji je prvi savremeni kamion za prikupljanje smeća koji je „Potisje“ obezbedilo putem lizinga 2017. godine od firme „Vest trak“ iz Beograda.

K.D.F. (11. deo)
Projekat „Odluke u ime građana 2019“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
(Tekst je objavljen 1. novembra u 786. broju Bečejskog mozaika)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija