U Gradištu započeta akcija pošumljavanja: Sadnice za svako dete u opštini

  22 novembar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalna samouprava želi da prednjači u okolini u akciji pošumljavanja i u narednim mesecima zasadiće 7.474 raznih sadnica na teritoriji opštine.

Akcija je simbolično započeta danas, kada su predsednik opštine i njegovi saradnici, ali i direktor Javnog preduzeća Komunalac Željko Plavšić u Bačkom Gradištu posadili mladice pored dečjeg igrališta u ulici Svetozara Markovića, kao i na lokaciji nekoliko stotina metara od pravoslavne crkve.

Predsednik opštine Dragan Tošić je, nakon što je zasadio prvo drvo, rekao da će u toku jeseni i na proleće sledeće godine biti zasađeno onoliko drveća koliko, po podacima nadležnih službi, ima dece na teritoriji opštine Bečej – 7.474.

Deo sadnica, oko 3.000, obezbedili su donatori, ali će u opštinskom budžetu za 2020. godinu takođe će biti predviđen novac za ostatak, oko 600.000 dinara, mada postoji verovatnoća da će donatori učestvovati u nabavci tih sadnica.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kakva će biti sudbina ulica u kojima su posečena stabla prilikom rekonstrukcije, pre svega u Dositejevoj i u Miloša Crnjanskog, direktor Komunalca Željko Plavšić je rekao da će tamo biti posađene nove sadnice, ali nije precizirao da li uskoro ili narednog proleća. On je rekao da će novo zelenilo biti posađeno i u Zelenoj ulici, na mestima gde su zbog rekonstrukcije ulice koja je u toku, stabla izvađena.
Novinari nisu dobili odgovor na pitanje koliko je ukupno stabala isečeno u prethodnom periodu.

U vezi sa dečjim igralištima Tošić je istakao da će igralište u Bačkom Gradištu gde su sada posađene mladice biti rekonstruisano, a na tom mestu se trenutno gradi i košarkaški teren, a Plavšić je dodao da Komunalac uređuje dva nova igrališta u tom naseljenom mestu, gde se postavljaju nove sprave, a novo igralište će dobiti i naselje Veljko Vlahović u Bečeju, vrednost tih igrališta je oko 2 miliona dinara sa PDV-om. Uprkos tome što je ranije najavljeno da će nova igrališta biti napravljena u oktobru, prema Plavšićevim rečima, ona će biti u funkciji verovatno za desetak dana, sada se, naime, uređuje podloga.

Tošić je za početak 2020. godine – kako je rekao, u februaru ili u martu – najavio izgradnju velikog, modernog i inkluzivnog dečjeg igrališta u Bečeju, na mestu sadašnjeg, ruiniranog iza Gomexa, gde će imati priliku da deca sa invaliditetom zajedno igraju sa vršnjacima bez invaliditeta. Taj poduhvat bi, prema podacima novinara, trebalo da bude finansiran iz pokrajinskih ili republičkih izvora.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija