Nove uredbe: Odlaganje poreza, bez participacije na lekove

  20 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Doneta je uredba koja se tiče poreskih mera za vreme trajanja vanrednog stanja. Uredba se odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga, a ima za cilj povećanje likvidnosti poreskih obaveznika za vreme trajanja vanrednog stanja.

Vlada je usvojila uredbu i o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja. Cilj uredbe je zaštita stranaka u parničnim i vanparničnim postupcima. Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020. godine.

Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisanih na recept, u periodu važenja odluke da se virus COVID-19 proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.

Usvojena je Odluka o obustavljanju međumesnog putničkog autobuskog prevoza. Obustavlja se i međunarodni i unutrašnji železnički putnički saobraćaj, kao i međunarodni i domaći vodni prevoz putnika.

Svim prevoznicima koji su danas do podneva započeli prevoz biće omogućen završetak putovanja i povratak prevoznika u svoje sedište. Naknadni polasci neće biti mogući.

Biće uspostavljena i dva nacionalna kontakt centra – jedan za sve informacije u vezi sa virusom COVID-19, dok će drugi biti namenjen volonterima.

Vlada Srbije poziva građane na saradnju i najveću moguću disciplinu u poštovanju preduzetih mera „kako bi svi zajedno iz ove bitke izašli kao pobednici“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija