Direktorka DZ Kosana Nešić: Preduzete mere za testiranje, nisu registrovani zaraženi

  06 april 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Na teritoriji opštine Bečej do sada nisu registrovani potvrđeni slučajevi Covid-19.

U prethodnom periodu nekoliko građana opštine bilo je testirano u Novom Sadu i Vrbasu, a njihovi nalazi bili su negativni, izjavila je danas za Bečejski mozaik direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić.

Primarna zdravstvena zaštita od ove nedelje „preuzima težište borbe“ protiv koronavirusa, jer će se većina pacijenata s lakšim simptomima testirati u „Kovid ambulantama“, izjavio je juče član Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19 epidemiolog Predrag Kon.

Izolacija za Covid-19 u Domu zdravlja – testiranje u „Jodnoj banji“

O tome da li su u bečejskom Domu zdravlja spremni na to, Nešić je rekla da su u bečejskoj zdravstvenoj ustanovi preduzete sve potrebne mere za testiranja, a odranije u toj zgradi postoji izolacija za Covid-19, na ulazu u Hitnu službu i na tom mestu se rade pregledi pacijenata.

Potom, ukoliko lekar smatra da postoji sumnja na infekciju Covidom-19, pacijent ide na testiranje u „Jodnu banju“.

Testiranje u lokalnim domovima zdravlja podrazumeva uzimanja briseva.

„Dom zdravlja raspolaže određenim brojem testova, a ako će postojati potreba, dobiće još“, rekla je Nešić.

Ona je dodala da će „Jodna banja“ biti otvorena samo kada se budu radila testiranja, postoji dvadesetčetvoročasovno dežurstvo zdravstvenih radnika za te potrebe, a laboranti iz Bečeja su prošle nedelje bili na obuci za uzimanje uzoraka.

Do danas ujutro (6. april) nije testiran nijedan pacijent u „Jodnoj banji“.

Nešić je rekla da u Domu zdravlja Bečej ima potrebne zaštitne opreme i da se ona koristi racionalno, da se radi dezinfekcija, te da je zdravstvena ustanova spremna za buduće izazove.

Rehabilitacija na prvom spratu Doma zdravlja

S obzirom na to da će se u objektu „Jodne banje“ obavljati testiranja na Covid-19, Služba fizijatrije i rehabilitacije je iz objekta „Jodne banje“ premeštena u Dom zdravlja, ulaz je iz Hitne službe, pacijenti će koristiti lift za prvi sprat gde je privremeno izmeštena i, prema rečima direktorke Doma zdravlja, postoje neophodni uslovi za rad sa pacijentima, čiji je broj u toku vanrednog stanja redukovan.

Da se jave telefonom oni koji imaju simptome Covid-19

Iz Ministarstva zdravlja je ranije saopšteno da pacijenti koji imaju simptome Covid-19 bez pozivanja telefonom odmah treba da se upute u svoje domove zdravlja, ali je u Bečeju i dalje poželjno da se pacijenti koji imaju simptome i sumnjaju na infekciju Covid-19 najave telefonom, da bi se zdravstveno osoblje pripremilo za njihov dolazak (propisana lična zaštita, pozvao dežurni laborant, dežurni Rtg tehničar, kao i radiolog i/ili pulmolog), saopšteno je u subotu iz Doma zdravlja.

Lekari Doma zdravlja će, „ukoliko pacijent ispunjava precizno zadate algoritme prema instrukcijama koji je svaki lekar dobio od Ministarstva, uz konsultaciju epidemiologa, vršiti odabir pacijenata sa lakšim simptomima, sumnjivim na Covid-19, koji će se testirati i ukoliko test bude bio pozitivan, biti upućeni na dalji tretman po uputstvima Ministarstva zdravlja“, navodi se u saopštenju Doma zdravlja od 4. aprila (https://becejski-mozaik.co.rs/vesti/12230-reorganizacija-u-domu-zdravlja-pregledi-u-izolaciji-za-covid-19-testiranje-u-banji).

Po zvaničnim podacima sa Portala otvorenih podataka, do 29. marta u Bečeju nije bilo zaraženih, a od tog datuma do danas nema novih podataka, zna se samo da je 4. aprila u opštini Bečej 217 ljudi bilo u obaveznoj samoizolaciji.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija