U Bečeju urađeni prvi PCR testovi: Testirane tri osobe – nalazi negativni

  07 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je ove nedelje započeto testiranje na Covid-19 PCR-om.

U ponedeljak, 6. aprila u „Jodnoj banji“ testirane su prve osobe za koje su lekari procenili da je potrebno uraditi tu dijagnostiku.

Testirano je troje građana PCR testom (uzimanje brisa) i dan kasnije su stigli rezultati: nalazi su negativni, saopštila je direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić novinaru Bečejskog mozaika.

Odabir pacijenata za testiranje sumnjivim na Covid-19 rade lekari uz konsultaciju epidemiologa ukoliko pacijent ispunjava zadate algoritme prema instrukcijama koji je svaki lekar dobio od Ministarstva zdravlja.

Podsetimo da građani koji osećaju simptome slične koronavirusu od početka aprila mogu u domovima zdravlja da provere svoje zdravstveno stanje, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić 1. aprila.

On je za RTS objasnio da će građanima u objektima koji su namenjeni samo za pacijente sa simptomima koronavirusa biti urađena dijagnostika, merenje temperature, krvna slika, rendgen, da će dobiti mišljenje lekara, usmerenja da li će ići u samoizolaciju i savet šta dalje da preduzmu.

U Bečeju se testiranje obavlja u objektu „Jodne banje“, ali građani koji imaju respiratorne tegobe i sumnjaju na infekciju Covid-19 pre toga treba da se jave u Dom zdravlja.

Postoje dva ulaza u Dom zdravlja, prvi ulaz je od Hitne službe i tamo ulaze svi pacijenti kod kojih ne postoji ozbiljna sumnja na Covid-19 „i bivaju od  strane  medicinskog osoblja  upućeni dalje, ili u respiratornu ambulantu (vrata odmah pored Hitne) ili ka svim ostalim službama (Hitna, Opšta, Specijalistička, Služba rehabilitacije), shodno razlogu zbog kojeg se pacijent javlja u Dom zdravlja. Dakle, na tom ulazu stoji naše osoblje koje uzima osnovne podatke i upućuje pacijente gde treba. Samo oni koji imaju teže  simptome i javljaju se zbog osnovane sumnje  na Covid-19  će biti upućeni  na ulaz 2, to jest glavni ulaz. Ipak, najbolje je, kao što je  već rečeno da se pacijenti sa težim simptomima  sumnjivim na Covid-19  najave telefonom“, navedeno je u poslednjem saopštenju Doma zdravlja Bečej 4. aprila.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija