Opština Bečej: Počinje podela paketa pomoći socijalno ugroženim građanima

  04 maj 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalna samouprava privodi kraju podelu paketa pomoći prehrambenih i higijenskih proizvoda penzionerima sa primanjima do 30.000 dinara na teritoriji opštine Bečej, a u toku ove nedelje biće započeto dostavljanje paketa pomoći socijalno ugroženim građanima u cilju ublažavanja posledica izazvanih epidemijom zarazne bolesti Covid-19.

„U prvoj etapi podeljeni su paketi svim penzionerima sa spiskova koje je lokalnoj samoupravi dostavio PIO fond, a u drugoj fazi paketi su dostavljeni penzionerima koji se greškom PIO fonda nisu našli na spiskovima, kao i onima koji prebivalište imaju na drugim adresama“, rekao je pomoćnik predsednika opštine Bečej za odnose sa javnošću Dane Mandić.

On je istakao da nakon završetka podele pomoći penzionerima, u toku ove nedelje očekuje se početak podele paketa pomoći socijalno ugroženim građanima, kao i onima koji nemaju nikakva primanja. „Do sada su paketi podeljeni penzionerima, primaocima porodičnih penzija, primaocima invalidskih penzija i ratnim vojnim invalidima“, rekao je Mandić.

Za penzionere je obezbeđeno 5.145 paketa, „ali pošto određen broj penzionera nije nađen na navedenim adresama, niti se naknadno javio da boravi na drugoj adresi, a uzmimo u obzir činjenicu da je bilo primera odricanja od paketa u korist drugog lica, deo paketa raspodeljen je primaocima porodičnih penzija, primaocima invalidskih penzija i ratnim vojnim invalidima“, objasnio je Mandić i dodao da se „spiskovi sa socijalno ugroženim građanima i onim licima koja nemaju nikakva primanja se ažuriraju na dnevnom nivou i njihov broj u ovom trenutku je promenljiv“.

Prema informacijama redakcije Bečejskog mozaika, pakete bi trebalo da dobije oko 1.600 socijalno ugroženih građana.

Prema rečima Mandića, za nabavku 5.145 paketa pomoći za penzionere sa teritorije opštine Bečej sa primanjima do 30.000 dinara bilo je potrebno 12.865.000 dinara (uračunat je PDV), a za nabavku paketa za socijalno ugrožena lica potrošeno je 6.432.793 dinara (uračunat je PDV).

Finansijska sredstva za nabavku paketa pomoći za penzionere sa teritorije opštine Bečej obezbedio je predsednik opštine Bečej iz budžetske rezerve predsednika opštine, a paketi pomoći za socijalno ugrožena lica finansirani su od strane opštine Bečej i Pokrajinske vlade, to jest Pokrajinska vlada je lokalnoj samoupravi dostavila 5.145 paketa hrane, a opština Bečej je, „odlukom predsednika opštine, u nameri da paketi budu sadržine kao i paketi namenjeni penzionerima, dokupila određeni broj namirnica i hemikalija u iznosu od 6.432.793 dinara i dopunila postojeće pakete“, objasnio je Mandić.

Podsetimo da je Pokrajinska vlada u okviru mera za ublažavanje posledica epidemije virusa korona i olakšavanja života građana preporučila 23. marta lokalnim samoupravama u Vojvodini da obezbede sredstva za nabavku prehrambenih i higijenskih paketa za pomoć penzionerima sa mesečnim primanjima nižim od 30.000 dinara.

Nedelju dana kasnije, 1. aprila, Vlada Vojvodine naložila je Direkciji za robne rezerve Vojvodine da Crvenom krstu Vojvodine isporuči 10 hiljada paketa sa prehrambenim  proizvodima i sredstvima za higijenu za socijalno ugroženo stanovništvo.

K.D.F. (Foto: O.B.)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija