Skupština Srbije: Ukinuto vanredno stanje

  06 maj 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skupština Srbije je danas većinom glasova usvojila Odluku o ukidanju vanrednog stanja u celini, kao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika republike donela tokom trajanja vanrednog stanja.

Za potvrđivanje odluke o ukidanju vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, protiv nije bio niko, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila.

Na početku sednice poslanik Dveri Boško Obradović izrazio je protest zviždanjem u pištaljku, a nakon toga ga je obezbeđenje iznelo iz sale.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je tokom rasprave o ukidanju vanrednog stanja, koje je zbog epidemije koronavirusa uvedeno 15. marta, „da Srbija ima razloga da se ponosi“ i da deo zasluga za uspešnu borbu protiv koronavirusa ima i veliki broj građana Srbije.

„Današnji dan je dan za Srbiju kada treba da se ponosi. Kada treba da ukinemo vanredno stanje i da nastavimo da se borimo sa ličnom odgovornošću i uz to da svaki dan razmišljamo o privredi“, kazala je Brnabić.

Brnabić je na sednicu Skupštine Srbije izjavila da su se stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje u Srbiji uvedeno usled pandemije koronavirusa i navela je da ono ne treba da traje „ni dan duže nego što je potrebno“.

Brnabić je navela da u Srbiji više od sedam dana ima manje od pet odsto zaraženih korona virusom, što je najvažniji osnov za ukidanje vanrednog stanja.

Prema njenim rečima, preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se mere postepeno ublažavaju kada se ispune su šest uslova koji su dostavljeni Ministarstva zdravlja.

„Dokazi pokazuju da je prenošenje Covid-19 kontrolisano, što smo mi ispunili već duže od sedam dana. Pod dva, zdravstveni sistemi imaju dovoljno kapaciteta da identifikuju, izoluju, testiraju i leče sve slučajeve, kao i da prate i smeštaju sve kontakte u karantin, što je sva sreća bio slučaj u Srbiji od prvog dana i to se nije promenilo“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da su uslovi SZO da su „rizici od epidemije svedeni na minimum u okruženjima velike ranjivosti“, da se preventivne mere uspostavljaju na radnim mestima, kao i upravljanje rizikom od importovanja ili eksportovanja zaraze iz zajednica sa visokim rizikom prevršenja.

Od početka epidemije do danas u 15 časova od koronavirusa u Srbiji umrle su 203 osobe, a zaraza je registrovana kod 9.791.

Priredio: B.M. (Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija