Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić: Koronavirus nas je, srećom, zaobišao

  14 maj 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić koji je i prvi čovek Štaba za vanredne situacije opštine Bečej nakon minimalne vremenske distance posle ukidanja vanrednog stanja ocenio je da je štab u Bečeju uradio sve što je u njegovoj nadležnosti.

Tošiću je postavljeno pitanje zašto Štab za vanredne situacije za vreme vanrednog stanja nije održao nijednu konferenciju za novinare, mada je bilo i još uvek ima oprečnih informacija o tome da li među stanovnicima opštine Bečej ima zaraženih novim koronavirusom.

Naime, u Bečeju je do 12. maja zvanično registrovano 6 slučajeva zaraze Covidom-19 navodilo se i 14. maja na sajtu covid19.rs Ministarstva zdravlja (informacije su poslednji put ažurirane 12. maja), a te informacije su samo jednom – kada je bilo dvoje registrovanih – zvanično demantovane iz Doma zdravlja.

Tošić je 13. maja rekao da nisu bile organizovane konferencije za novinare, jer su „postojale određene institucije koje su zadužene za izveštavanje. Mi smo obaveštavali građane redovno putem medija i sajta opštine o svim aktivnostima koje smo sprovodili, osim o broju registrovanih slučajeva, jer mislim da mi kao Štab za vanredne situacije u tom momentu nismo bili, pre svega, zaduženi za to, a nismo ni stručni da o tome pričamo. Ono što smo mogli sa sigurnošću da tvrdimo je da do sada nije bilo nijednog zaraženog građanina koji živi u Bečeju, odnosno niko iz Bečeja ko je testiran ovde ili je iz Bečeja otišao da bude testiran u bilo koju bolnicu, nije bio pozitivan na Covid-19. Pozitivne su bile osobe koje su po ličnim kartama prijavljene u Bečeju – videli ste na televiziji koje su te osobe bile, dale su i izjavu – jedna godinama živi u Novom Sadu, dve starije osobe su bile zaražene u gerontološkom centru, ne u Bečeju, postoji osoba koja ima sina u Novom Sadu i prijavljen je u Bečeju, a u vreme korone živela je u Novom Sadu i tamo se zarazila... Da je postojao zaraženi u Bečeju, ne vidim razloga zašto bi neko to sakrivao. Nama je interes da građani Bečeja znaju ako postoji zaraženi u opštini da bi iz tog razloga još više poštovali mere. U jednom momentu smo došli u situaciju da znamo da nema zaraženih i činilo nam se da se ljudi u Bečeju malo opuštaju, misleći da nas zaobilazi koronavirus. Srećom nas je zaobišao, ali kada bude bilo najavljenih testiranja, videćemo da li je, u stvari, neko nekada bio zaražen, a da nije znao, jer postoje osobe kod kojih simptomi, čuli smo od stručnjaka, nisu izraženi“.

Uprkos tome što se u podacima o zaraženima na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs danas rano popodne navodilo da je u Bečeju registrovano 6 slučajeva, na takođe državnom sajtu Kancelarija za IT i eUpravu navodi se podatak od 13. maja (podaci o zaraženima u danu) da je u Bečeju 13. maja registrovan jedan slučaj zaraženog Covidom-19. Isti je podatak objavljen za 13. maj i na Portalu otvorenih podataka i još se navodi da je ta osoba ženskog pola i ima 31 godinu, te bi registrovanih slučajeva u Bečeju trebalo da bude 7. Danas uveče je već taj podatak bio objavljen i na sajtu covid19.rs.

Testiranje građana na prisustvo zaraze Covidom-19 nastavljeno je i ove nedelje u „Jodnoj banji“ PCR testom (uzimanje brisa).

U utorak oko 8.15 časova na ulazu u „Jodnu banju“ dvadesetak građana je čekalo u redu da im se uradi PCR test.

Kako je redakcija Bečejskog mozaika saznala, tog dana su najviše testirani pacijenti koji idu na dijalizu i/ili u bolnicu na operaciju.

Podsetimo da na sajtu covid19.rs 16. aprila pojavio prvi podatak o registrovanim slučajevima zaraze novim koronavirusom u Bečeju (bilo ih je dva).

Informaciju o prva dva zaražena je 16. aprila, čim je objavljena, demantovala direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić, ali nakon toga, kako je rastao broj registrovanih slučajeva, Nešić je rekla da, nažalost, nije u mogućnosti da daje izjave novinarima.

Redakcija Bečejskog mozaika od 16. aprila pokušava da proveri informacije o registrovanim slučajevima zaraženih novim koronavirusom kod nadležnih državnih organa i institucija, ali ni nakon mesec dana nije dobila odgovore na pitanja.

K.D.F.
Opširniji razgovor sa predsednikom opštine čitajte 15. maja u štampanom izdanju Bečejskog mozaika

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija