Lokalni izbori: GG „Samo lokalno“ neće učestvovati na izborima

  15 maj 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Grupa građana „Samo lokalno“, koja u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta ima troje odbornika, neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima, objavio je danas na sednici bečejskog parlamenta odbornik Milan Bokun.

Iako je ova grupa građana, čiji su odbornici na sednicama Skupštine opštine najčešće kritikovali određene poteze vlasti, pre uvođenja vanrednog stanja započela postupak prikupljanja potpisa za lokalne izbore, odlučila je da na njima ipak ne učestvuje.

Bokun je za Bečejski mozaik rekao da je grupa građana dugo većala da li da izađe na izbore čiji bojkot je veći da opozicionih partija u Srbiji ranije najavila.

-    Doneli smo odluku i počeli smo da prikupljamo potpise. Prikupili smo oko 25 odsto potrebnih potpisa u jednom danu. Međutim, okolnosti su se do danas drastično promenile, promenili su se okolnosti u vezi potpisivanja, jer notari neće izaći u sedište naše organizacije, već izlaze samo u sedište stranke i nijedna druga lokacije njih ne interesuje, a naša kancelarija ne ispunjava te uslove, dok overivači izlaze samo u mesne zajednice. Nama je veoma bitno da ljudi mogu da dođu u naše kancelarije, jer se građani, koji su prilično uplašeni kada treba da dođu da potpišu, osećaju najsigurnije kada dolaze u naše prostorije, a ne kod notara i ne u mesnu zajednicu. To je jedan od razloga. Međutim, ono što je glavni razlog, ako ste videli današnju situaciju kako Skupština opštine izgleda i kako sede odbornici, da rizik koji postoji od zaraze koronavirusom nije prošao. Organizovati prikupljanje potpisa u ovakvim uslovima kada postoji takav rizik bilo bi neodgovorno sa naše strane i odluka naše grupe građana je bila da ne idemo na izbore da bismo zaštitili svoje kontrolore na biračkim mestima, svoje članove, ali svakako i notare i građane koji dolaze da daju potpise.

Nakon četvorogodišnjeg opozicionog parlamentarnog rada  sledi vaše vanparlamentarno delovanje. Šta to znači?

-    Tako je. Mi ćemo nastaviti da radimo to što i sada radimo, svi izveštaji, svi budžeti će biti analizirani od strane našeg tima koji je i do danas to radio. Nećemo prestati da radimo. To što više nećemo izlaziti za govornicu na sednicama skupštine, to što ćemo možda biti malo manje u medijima nego što smo bili do sada neće nas sprečavati da radimo. Ovo radimo iz nekih drugih razloga. Nije nama razlog da mi sednemo u neku fotelju ili da zauzmemo neku stolicu u skupštini, nego da stvarno radimo to zbog čega smo krenuli da radimo: da vlast, bilo koja da dođe, radi u interesu građana, da bude transparentna, da građani imaju interes u svemu onome što se radi. 

Kako ocenjujete hipotetičku, ali veoma verovatnu situaciju, da nakon lokalnih izbora u Skupštini opštine Bečej neće biti opozicije?

-    Videćemo kako će biti. To će biti dobar test i građanima da vide kako će funkcionisati sledeći saziv bez opozicije ili sa nekom prividnom opozicijom. Mi, realno, ne vidimo od onih koji su dosad predali izborne liste, nijednu organizaciju koja se može ponašati kao opozicija. Pri tome, sve te organizacije imaju svoje šefove u Beogradu. Mi smo imali šefove samo u građanima opštine Bečej. Kad izađemo na ulicu njima polažemo račune. Ove stranke koje su u Bečeju predale izborne liste odgovaraju samo beogradskim centralama.

Da li ćete građane Bečeja pozvati na bojkot izbora?

-    Ne. Mi nemamo potrebu da ih pozivamo na bilo šta. Naši građani su prilično samosvesni i mogu da donesu sami odluku, mislim na naše birače, na biračko telo na koju mi „idemo“, mislimo da oni sami mogu da donesu odluku da li je potrebno izaći ili ne na izbore. Svakako nećemo nijednu stranku podržati, ne vidimo nijednu, od onih koje su predale listu, koju bismo mogli podržati na bilo koji način, tako da su izjave predsednika opštine u vezi toga prilično neistinite.

Šta je rekao predsednik opštine?

-    Rekao je da ja podržavam neku stranku, ne Grupa građana „Samo lokalno“, nego da sam ja lično podržao neku stranku.

Šta mislite, na koju stranku je mislio?

-    Sad je u nekom razgovoru sa mnom rekao da je to SPS, ali svakako da od toga nema ništa. Ključni problem, odnosno to zbog čega smo odlučili da se bavimo politikom je sistem koji je uveo SPS, taj sistem je sada i Srpska napredna stranka usvojila i nadogradila, tako da ne da ne možemo da je podržimo, nego su to naši, faktički, politički neprijatelji - rekao je Milan Bokun.

Izborne liste za lokalne izbore u Bečeju dosada su predali koalicija „Aleksandar Vučić – za našu decu“ koju predvodi SNS, koalicija „Za Kraljevinu Srbiju – Svi za Bečej dr Kosana Nešić“ koju čine POKS i Monarhistički front, „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije“ i
„Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“.

Koalicija „Vojvođanski front“ koju čine Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija izbornu listu će izbornoj komisiji verovatno predati u ponedeljak.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija