Nakon izmena Prostornog plana: Rekonstrukcija „Male zarde“ ove godine?

  03 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izmenama Prostornog plana opštine Bečej 26. maja stvoreni su uslovi za rekonstrukciju „Male zarde“ u Bačkom Petrovom Selu, koja je izgrađena u školskoj 1908/09. godini i u njoj je funkcionisala škola, a u delu objekta i obdanište.

Škola je zatvorena 1978. godine, a obdanište 2015. Od tada zgrada propada, a do sada je urušen i deo krovne konstrukcije.

U izmenjenom Prostornom planu opštine Bečej navodi se da je na katastarskoj parceli 1877 u katastarskoj opštini Bačko Petrovo Selo utvrđena nova namena za objekat „Mala zarda“, tako što se namena objekta predškolska, odnosno školska zgrada menja u multifunkcionalni centar (centar za edukaciju i okupljanje sa muzejom školstva i postavkom znamenitim ljudima Bačkog Petrovog Sela), a potrebno je i preispitivanje pravila uređenja i građenja u skladu sa ovom namenom.

Predsednik opštine Dragan Tošić izjavio je za medije u 26. maja da će „Mala zarda“ ove godine biti rekonstruisana.

Zamenica predsednika Skupštine opštine Eržebet Kinka rekla je da su sada stvoreni svi preduslovi da objekat bude rekonstruisan. Prema projektnoj dokumentaciji koja je izrađena 2018. godine, za rekonstrukciju objekta potrebno je oko 50 miliona dinara.

Reč je o veoma velikom iznosu koji nije planiran u opštinskom budžetu za ovu godinu, niti postoje pouzdane informacije o tome kada  lokalna samouprava planira da učestvuje na domaćim ili inostranim konkursima kako bi obezbedila potreban novac.

Ipak, Kinka kaže da je od izuzetnog značaja da sada postoje svi preduslovi – projektna dokumentacija, izmenjen Prostorni plan itd. – kako bi se za taj projekat tražilo novac.

Podsetimo da je objekat „Male zarde“ Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture evidentirao kao nepokretno kulturno dobro.

R.M. (Foto: Ferenc Beretka)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija