Dečja nedelja od 5. do 11. oktobra: „Podeljena sreća dva puta je veća“

  01 oktobar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dečja nedelja će ove godine biti održana od 5. do 11. oktobra, donekle drugačija nego prethodnih godina, imajući u vidu pandemiju koronavirusa.

Moto Dečje nedelje je „Podeljena sreća dva puta je veća“, saopštili su organizatori manifestacije u Bečeju, lokalna samouprava i Društvo prijatelja dece opštine Bečej.

Organizatori su naveli da je Vlada Srbije proglasila 2020. godinu godinom solidarnosti i saradnje „želeći da naglasi značaj tih vrednosti za stabilnost i napredak društva“ posebno u vreme pandemije koronavirusa.

Navodi se da se u skladu sa time organizuje manifestacija „u celoj zemlji sa ciljem podizanja svesti javnosti o dečijim potrebama, pravima i izazovima sa kojima se suočavaju. Solidarnost i inkluzija su u fokusu aktivnosti koje se sprovode ovim programom“.

Na teritoriji opštine Bečej, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, organizatori preporučuju da se održi humanitarna akcija „Deca-deci“ koja počinje 5. i traje do 9. oktobra.

Poslednjeg dana akcije (9. oktobar) pakete pomoći treba odneti u Centar za decu i mlade, čije je sedište u Glavnoj ulici 47, od 10 do 16 časova.

Trebalo bi da u toku nedelje budu organizovane i posete materijalno ugroženim porodicama po preporuci Centra za socijalni rad.

Biće održan i literarni konkurs „Zašto volim Srbiju”.

Predviđene su, zatim, razne obrazovne aktivnosti unutar odeljenskih zajednica i vaspitnih grupa.

Veliki, masovni programi ove godine neće biti održani, ali će javnost o tome više znati 5. oktobra, za kada je zakazana konferencija za novinare organizatora Dečje nedelje u Bečeju.

Podsetimo da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević – u avgustu mesecu – doneo program aktivnosti za vreme trajanja Dečje nedelje na nivou Srbije.

U tom programu se navodi da će za vreme trajanja Dečje nedelje značajna pažnja biti „posvećena deci kojoj je najviše potrebna solidarnost: deci sa smetnjama u razvoju i deci sa invaliditetom, deci sa Kosova i Metohije i iz dijaspore, deci bez roditelja, deci romskih i nacionalnih manjina, bolesnoj deci…“.

U programu su predviđeni različiti vidovi javne i medijske promocije Dečje nedelje i programi i aktivnosti „koji podržavaju centralnu temu“.

Jedna od tematskih celina nosi naziv Deca i sport, te je predviđeno da se grupa od pedesetak dece iz beogradskih osnovnih škola i škola koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju druži sa poznatim sportistima (fudbalerima, košarkašima, rukometašima, teniserima, vaterpolistima...) u Beogradu. O položaju osetljivih grupa sa decom trebalo bi da razgovaraju uspešni sportisti, uključujući i uspešne sportiste sa invaliditetom itd.

Uprkos tome što je u vezi sa svim aktivnostima navedeno da će u zavisnosti od epidemiološke situacije broj učesnika biti ograničen, uz poštovanje mere fizičke distance i svih ostalih mera – utisak je da će neminovno doći do „mešanja“ dece iz raznih škola i kolektiva, kao i odraslih, te da će biti teško poštovati sve preporučene epidemiološke mere.

Naime, ukoliko znamo da se, recimo, razredi u osnovnim školama u Bečeju koje pohađa više od 18 đaka dele na dva dela i deca nastavu pohađaju u dve smene, da je zabranjeno održavanje časova fiskulture u školskim salama, da u srednjim školama deca takođe pohađaju nastavu u smenama, to jest dok jedna grupa ide u školu, druga uči onlajn upravo zbog epidemiološke situacije – nije jasno zašto ministar Đorđević predviđa programe za Dečju nedelju koje je teško ili nemoguće sprovesti u „kontrolisanim uslovima“.

K.D.F. (Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 2. oktobra)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija