Komunalno preduzeće „Potisje“: Za elektronski račun popust

  02 novembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos tome što je cena odnošenja smeća od 2. septembra viša i sada domaćinstva mesečno za tu uslugu komunalnom preduzeću „Potisje“ plaćaju 543 dinara sa PDV-om, od 1. januara naredne godine građani koji se do tada prijave za elektronski račun, ostvariće 10 odsto popusta do juna meseca, a oni koji račun plate do 15. u mesecu, dobiće dodatnih 5 procenata popusta.

To znači da će za domaćinstva koja budu koristila ove pogodnosti, računi za smeće biti manji za 82 dinara, za dinar manji od cene pre povećanja koja je iznosila 462 dinara mesečno.

Umanjenje cene od 5 odsto na uplate do 15. u mesecu važi od iduće kalendarske godine do daljeg, rekao je direktor „Potisja“ Zoltan Feješ. Feješ je istakao i da domaćinstva kante za smeće dobijaju besplatno i da se u dva navrata godišnje organizuje akcija prikupljanja kabastog otpada a ta usluga se ne naplaćuje korisnicima.

Krajem godine komunalno preduzeće trebalo bi da bude bogatije za još jedan kamion za odnošenje smeća.

Postupak javne nabavke je pokrenut i očekuje se da će novi kamion koji će biti nabavljen na lizing u skladu sa godišnjima programom poslovanja za 2020. godinu, stići u Bečej krajem novembra ili početkom decembra.

Što se uređenja deponije „Botra“ tiče, komunalno preduzeće početkom novembra planira da na obodima i na ulazu smetlišta posadi 350 sadnica i još pedesetak u park na ulazu u Mesnu zajednicu Mileševo-Drljan.

Firma je obezbedila novac za 200 sadnica od uštede papira jer je uvelo dostavljanje elektronskog računa privredi, a ostatak će biti donacija Goranskog rasadnika iz Subotice.

S obzirom na to da je vek trajanja gradskog smetlišta ograničen, cilj je smanjenje količine otpada koji će se u budućnosti nositi na regionalnu deponiju, verovatno u Kikindu.

Zato je „Potisje“ izradilo elaborat za upravljanje biorazgradivim otpadom, a elaborat za korišćenje građevinskog šuta se upravo završava.

Prema rečima direktora „Potisja“ u vezi sa preradom biorazgradivog otpada započeti su razgovori sa potencijalnim donatorima iz inostranstva koji bi možda bili spremni da podrže takvo ulaganje.

Imajući u vidu da opština godišnje „proizvodi“ 20.000 tona smeća, a oko 40 procenata je biorazgradivi otpad, recikliranjem samo polovine tog otpada opština bi smanjila za oko 4.000 tona smeće koje treba da nosi na regionalnu deponiju, a to je vrednost preko 100.000 evra.

Pored toga, ukoliko bi se godišnje preradilo oko 1.600 tona građevinskog šuta, uštedelo bi se oko 40.000 evra. Po sadašnjim procenama, odnošenje 20.000 tona smeća na regionalnu deponiju koštalo bi pola miliona evra godišnje.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija