Branislav Bogaroški: Nastavićemo da udružujemo sredstva sa lokalnim samoupravama

  03 februar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sastanku u utorak na koji su pozvani svi predsednici opština i gradova sa teritorije Vojvodine, potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški je sa svojim saradnicima predstavio detalje programe predstojećih konkursa namenjenih lokalnim samoupravama, kako bi sredstva bila regionalno ravnomerno utrošena.

Pored toga, Bogaroški je najavio i novine koje se odnose na usklađeno finansiranje u agraru, kroz sinhronizovane kreditne linije resornog pokrajinskog sekretarijata i fondova čiji je osnivač AP Vojvodina.
"I do sada, Sekretarijat je imao solidan odziv na konkurse, ali to nije bilo ravnomerno regionalno raspoređeno. Zbog toga smo odlučili da čitav februar posvetimo obilasku terena, obići ćemo svih 45 lokalnih samouprava i razgovarati sa poljoprivrednim proizvođačima, a današnji sastanak posebno je upriličen za predstavnike lokalnih samouprava kako bi ih na vreme upoznali sa našim planovima i na koje konkursne linije će moći da se prijave, da steknu početne informacije i da se kvalitetno pripreme ", rekao je Branislav Bogaroški.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će nastaviti sa udruživanjem sredstava sa lokalnim samoupravama, pre svega za sanaciju kanalske mreže, za čega je opredeljeno 590 miliona dinara, sa učešćem Sekretarijata u iznosu od 60 odsto. I dalje će intenzivno da finansira izgradnju vodovoda i kanalizacija: 200 miliona dinara za vodovod i 143 miliona za kanalizacije. Opredeljen je, takođe, i veći iznos sredstava za pošumljavanje, za melioracije, komasacije, kako nove tako i za već započete.

"S obzirom na to da Pokrajinski sekretarijat daje bespovratna sredstva po izvršenoj investiciji, jednom broju potencijalnih korisnika sigurno je problem bio inicijalni kapital koji moraju imati da bi krenuli u investiranje. Zbog toga smo, u saradnji sa Razvojnim fondom Vojvodine i Pokrajinskim fondom za razvoj poljoprivrede usaglasili svoje konkurse. Njihove kreditne linije će krenuti pre naših konkursa. Na taj način ćemo omogućiti korisnicima da mogu da podignu povoljni kredit, izvrše investiciju i zatim kod nas konkurišu za bespovratna sredstva. Štaviše, sa Razvojnim fondom smo dogovorili jednu posebnu konkursnu liniju od 200 miliona dinara, koja služi upravo podršci projektima Sekretarijata. Oni koji su zainteresovani, moći će, na osnovu ugovora zaključenog sa nama, da obezbede nedostajući iznos sredstava za punu investiciju, završe ulaganje, ostvare povraćaj sredstava kod nas i sa tim sredstvima da isplate kredit. Faktički bi se zadužili kod Razvojnog fonda sa kamatom od 3 ili 4 odsto, a gledaćemo da bude i manja, samo za vreme trajanja investicije, odnosno dva ili tri meseca. Moći će da investiraju i da se razduže u istoj kalendarskoj godini", rekao je Branislav Bogaroški.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2015. godini na raspolaganju ima preko 7,1 milijardi dinara, što je i u procentualnom i u apsolutnom iznosu više nego u 2014. godini, iako je ovogodišnji pokrajinski budžet manji. Konkursi za dodelu podsticajnih bespovratnih sredstava će biti objavljeni oko 1. marta i trajaće, uz par izuzetaka, do kraja septembra, odnosno do utroška para.

Novi Sad , 03. februar 2015. (Izvor APV)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija