Izložba u Galeriji „Krug“: „Promenljivo lice sećanja“

  03 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta u Bečeju 1. aprila je otvorena izložba fotografija „MOnuMENTI – promenljivo lice sećanja“ autora Marka Šnajdera, koja je realizovana u saradnji sa organizacijama Forum Ziviler Friedensdienst iz Nemačke i udruženjem Srpski ratni veterani Bečej.

Izložbu su otvorili predstavnik civilne organizacije iz Nemačke Johannes Rueger, predstavnik bečejskog udruženja vojnih veterana Dejan Božić i istoričarka umetnosti Gabrijela Sel.
Na izložbi je prikazano 46 fotografija o spomenicima na zapadnom Balkanu, koje govore o tome kako su se kulture sećanja i koncepti identiteta na prostoru bivše Jugoslavije menjali od Prvog svetskog rata do danas.
Izložba je do sada prikazana u mnogim gradovima Balkana, zatim u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a nakon Bečeja biće predstavljena u Prijepolju i Kragujevcu.
„Trenutno se radi na obnavljanju izložbe, pošto nam je bitno da pratimo sve tokove kulture sećanja, odnosno suočavanje s prošlošću, kako se razvijaju ti procesi, jer to jeste trajna stvar i tome nema kraja. Pogotovo kada su spomenici u pitanju, jer oni i dalje jesu uzrok sukoba u nekim sredinama, mada ne bi trebalo, nego je poželjan jedan konstruktivan način javnog diskursa o prošlošću, a samim tim i o spomenicima“, rekao je za Bečejski mozaik Johannes Rueger, predstavnik organizacije Forum Ziviler Friedensdienst iz Nemačke.
Izložba će biti otvorena do 17. aprila.

Lj.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija