Izložba mladih slikara u Galeriji „Krug“: Amerika u Bečeju

  19 februar 2016
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Izložba „Amerika“ kojom su mladi slikari iz cele Srbije predstavili svoje viđenje savremene Amerike otvorena je 17. februara u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta.

Zoran M. Mandić u katalogu izložbe „Amerika“ piše da je slikarima ostavljeno „da po ličnom izboru, pa čak i metaforički ’ispričaju’ svoja viđenja, strasti i doživljaje američke stvarnosti od pulsacija magične fascinacije Američkog sna, Gugenhajmovog muzeja umetnosti, Deklaracije nezavisnosti, Kanjona Kolorado i Bele kuće, do Velike ravnice između reke Misisipi i Stenovitih planina, Nijagarinih vodopada do oblakodera Menhetna i šezdeset dva okruga grada Njujorka“.
Tematsku izložbu organizovao je Miloš Mandić, osnivač likovne kolonije „Kolut Mandić“, a projekat je podržala ambasada SAD u Srbiji. Izložbu su otvorili Miloš Mandić, predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i Dina Send iz Konzularnog odeljenja ambasade SAD u Srbiji.
„Ovaj projekat organizovali su moji prijatelji, profesori na likovnim akademijama i slikari, koji dva puta godišnje učestvuju na slikarskoj koloniji ’Kolut Mandić’. Cilj je bio da profesori angažuju studente da urade tematske radove. Selekciju radova obavili su profesori na svim likovnim akademijama u zemlji. Osnovna zamisao bila je da se naši mladi slikari prikažu publici u Srbiji. Američka ambasada, odmah nam je izašla u susret i podržala izložbu“, rekao je Miloš Mandić.
Predstavnica ambasade SAD Dina Send izjavila je da je projekat deo programa kulturnog zbližavanja Amerike i Srbije. Prema njenim rečima značajna je sloboda u izražavanju mladih umetnika, jer je sloboda kulturnog izražavanja jedan od glavnih stubova američkog društva.
Predsednik opštine Vuk Radojević je istakao da će lokalna samouprava, koliko je u mogućnosti, još više pomagati kulturne projekte i manifestacije i da će osim ambasada sa kojima je u prethodnom periodu ostvarila dobru saradnju, nastojati da proširi saradnju i sa ambasadom SAD pitanju kulturnih, ali i poslovnih projekata.

S.T.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija