Uredba Vlade Srbije: Energetski zaštićeni kupac

  01 novembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o energetski zaštićenom kupcu kojom se određuju uslovi za umanjenje mesečnih računa, osim za struju, prirodni gas, od ovog meseca i za toplotnu energiju. Uverenja o statusu energetski zaštićenog kupca izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave i važi do kraja kalendarske godine.

U zavisnosti od mesečnog prihoda i broja članova, najsiromašnija domaćinstva mogu steći status energetski zaštićenog kupca i umanjiti račune za struju, gas i grejanje iz toplana, a uslov je da je ostvareni mesečni prihod: do 13.222 dinara za domaćinstva sa jednim članom; do 19.251 dinara za domaćinstva sa dva i tri člana; do 25.276 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova i do 31.786 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.
Energetski zaštićeni potrošači imaju pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat-sati besplatne struje mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 do 75 kubnih metara gasa mesečno tokom grejne sezone. Popuste za struju najsiromašniji koriste cele godine, dok će olakšice za gas i grejanje imati šest meseci tokom grejne sezone.
Ipak, status energetski zaštićenih kupaca još uvek se teško ostvaruje, jer je mnogima postupak komplikovan ili imaju administrativne prepreke, pa ne podnose zahtev, a i podnošenje zahteva je skupo i nemaju da plate takse koje iznose oko dve-tri hiljade dinara, iako je Ministarstvo energetike još letos zatražilo da se najsiromašniji oslobode taksa pri podnošenju zahteva.

Priredila LJ.M. (Izvor: B92, Tanjug)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija