Konkurs opštine za promovisanje manjinskih prava: Sve je jasno, osim koliko novca se raspoređuje

  23 avgust 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krajem jula je predsednik opštine Bečej raspisao konkurs za dodelu novca iz opštinskog budžeta „za realizaciju manifestacija od javnog interesa u cilju promovisanja manjinskih prava u oblasti kulture u drugoj polovini 2013. godine“.

Tekst i pravila konkursa imaju nekoliko ozbiljnih nedostataka: konkurs je raspisan 25. jula, a bio je otvoren svega 7 dana, do 1. avgusta. Običaj je da konkursi budu otvoreni najmanje 15 dana; u konkursu ne piše koliko je novca opredeljeno za finansiranje projekata, već se navodi: „sredstva za finansiranje projekata su obezbeđena na razdelu 2, glava 4, funkcija 820, pozicija 76, konto 481, Odluke o budžetu opštine Bečej za 2013. godinu“ i dodaje se: „tražena sredstva od opštine Bečej po projektu ne mogu biti veća od budžetom opredeljenih sredstava“. To znači da su „konkurenti“ morali da znaju da nađu u budžetu opštine iznos sa navedenog razdela, konta i funkcije, kako bi znali koliko novca mogu da planiraju za svoje projekte. Iako neko ume da čita budžet, ponovo ima nejasnoća, naime, na navedenim razdelima i funkcijama navodi se da je 14 miliona i 950 hiljada dinara namenjeno za dotacije nevladinim organizacijama po programima, to je iznos za celu godinu, a ne za drugu polovinu godine, a bilo bi logično pretpostaviti da je taj iznos planiran za ceo nevladin sektor, ne samo za one organizacije koje se bave promovisanjem manjinske kulture, te i dalje nije jasno koliko će novca biti podeljeno na ovom konkursu.
Na konkurs su imali pravo da se prijave kulturno-umetnička društva i ostale nevladine organizacije koje se bave organizacijom i realizacijom tradicionalnih manifestacija iz oblasti kulture nacionalnih zajednica na teritoriji opštine Bečej i doprinose promovisanju i očuvanju tradicije, narodnog stvaralaštva i očuvanju nacionalnog identiteta nacionalnih zajednica i naroda koje žive na teritoriji opštine.
Mada je konkurs okončan 1. avgusta, do 20. avgusta nije objavljena lista onih organizacija čiji su projekti odobreni na konkursu. Nezvanično, međutim, saznajemo da su se na konkurs prijavile dve nevladine organizacije, koje se bave promovisanjem mađarske kulture i da su obe dobile „zeleno svetlo“, ali se ne zna iznos koji im je odobren.
Podsetimo, početkom godine je već bio raspisan konkurs za civilne organizacije i kulturna umetnička društva, koji je odavno završen, međutim, rezultati još uvek nisu objavljeni na zvaničnom sajtu opštine (doduše, Bečejski mozaik je već ranije objavio listu „dobitnika“ na konkursu).

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija