Dečji vrtić u Bačkom Gradištu i u Bečeju zatvara nekoliko odeljenja: Roditelji i političke partije protive se zatvaranju vrtića

  23 avgust 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sredinom avgusta su roditelji dece u Bačkom Gradištu saznali da će od 1. septembra biti zatvoren objekat dečjeg vrtića na Telepu i da će svoju decu morati da vode u vrtić u centru ovog naseljenog mesta. Tada su se roditelji, uz podršku Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, okupili ispred predškolske ustanove kako bi protestovali, jer im niko nije saopštio vest o zatvaranju objekta na Telepu. Direktorica dečjeg vrtića „Labud Pejović“ Magdolna Ferenc je rekla da je tu vest rukovodstvo vrtića želelo da saopšti roditeljima na roditeljskom sastanku krajem avgusta – dakle, prilično kasno. Prema njenim rečima osim dela vrtića na Telepu u Bačkom Gradištu, biće zatvoreno i odeljenje zabavišta u Bečeju, u ulici Gerberovih, a verovatno će biti smanjen i broj grupa u objektu u Donjem gradu u Bečeju. Deca će iz objekta u ulici Gerberovih biti upućena u objekat obdaništa u ulici Miloša Crnjanskog, a u Donjem gradu će, umesto aktuelnih četiri, od septembra funkcionisati samo tri grupe. Restriktivne mere su najavljene i za Bačko Petrovo Selo za narednu godinu.

Obrazloženje za ovaj čin je smanjenje broja dece i loša finansijska situacija dečjeg vrtića.
U vrtić na Telepu u Bačkom Gradištu u septembru trebalo je da krene 16 mališana. To je, prema informacijama iz vrtića u Bečeju, malo dece, jer, kako je rečeno, u Bačkom Gradištu se samo 48 dece upisalo u mađarsku grupu. Po podacima DZVM-a i ranijih godina je u taj deo obdaništa išlo od 15 do 20 dece, a to tada nije bilo razlog za zatvaranje objekta.
Predškolska ustanova „Labud Pejović“ se finansira iz opštinskog budžeta, a za ovu godinu je u budžetu predviđeno 104 miliona dinara za funkcionisanje vrtića.
Pored toga, roditelji dece takođe plaćaju za boravak svojih mališana u obdaništu, u jaslicama i u odeljenjima za pripremu za školu. Mesečna cena za pohađanje jaslica i zabavišta je 3.500 dinara, s tim da početkom godine na ime roditeljskog dodatka svaki roditelj mora da plati još 2.000 dinara. Siromašniji roditelji su delom ili u celini oslobođeni plaćanja, a pomaže se i porodicama s više deteta.

Četiri partije protiv zatvaranja vrtića

U ponedeljak su bečejski odbori Demokratske stranke, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke mađarskog jedinstva uputili čelnicima opštinske vlasti i dečjeg vrtića „Labud Pejović“ pitanje zbog čega se zatvara objekat dečjeg vrtića „Labud Pejović“ u Bačkom Gradištu, na Telepu. Istovremeno pomenute stranke predlažu nadležnima da preduzmu odgovarajuće mere da do zatvaranja vrtića ne dođe, tim pre što za dve nedelje počinje da radi obdanište. Odgovor na svoje pitanje stranke očekuju do danas, 23. avgusta.
Zajedničkom zahtevu ka lokalnoj vlasti 19. avgusta prethodio je sastanak na inicijativu DZVM-a zbog najave zatvaranja vrtića na Telepu u Bačkom Gradištu, kom su prisustvovale stranke potpisnice dokumenta protiv zatvaranja vrtića.

Zgrade dečjeg vrtića u opštini

Na internet prezentaciji (neažuriranoj, te moguće je da podaci nisu tačni) dečjeg vrtića navodi se lista objekata ustanove. U centralnoj zgradi vrtića u ulici Miloša Crnjanskog 72 su smeštene grupe celodnevnog boravka, ukupno 15 grupa, centralna kuhinja, vešeraj i pegleraj, fiskulturna sala i kancelarije vrtića, piše na sajtu.
U zgradi u Gerberovih 23 su smeštene tri grupe poludnevnog boravka (dve na srpskom jeziku i jedna na mađarskom jeziku).
U objektu u Gerberovih 18 je smešteno 6 grupa dece jaslenog uzrasta, u dvorištu zgrade izgrađeno je još jedno odeljenje 2000. godine.
Zgrada u ulici Uroša Predića 110 je zajednička sa školom „Bratstvo“. Tu su smeštene dve grupe dece na srpskom jeziku.
U Republikanskoj ulici 133 je smešteno jedno odeljenje jaslica kao i jedna grupa celodnevnog boravka, uzrasno mešovita. Obe grupe su dvojezične, kao i četiri grupe poludnevnog boravka na mađarskom jeziku.
U zgradi vrtića na Trgu bratstva i jedinstva 19 smešteno je deset grupa dece od kojih su četiri celodnevnog boravka (jedno jasleno odeljenje, jedno na srpskom, jedno na mađarskom i jedno dvojezično), kao i šest grupa poludnevnog boravka (dva na srpskom i četiri na mađarskom jeziku).
U Bačkom Gradištu vrtić funkcioniše u dve zgrade, u centralnom objektu u ulici Maršala Tita 17 smeštena su tri odeljenja na srpskom i dva odeljenja na mađarskom jeziku. U zgradi u ulici Dušana Vasiljeva 16 postoji jedno odeljenje poludnevnog boravka na mađarskom jeziku.
U Bačkom Petrovom Selu dečji vrtića ima pet objekata. U objektu u ulici Doža Đerđa 17 (zgrada „Dr Kiš“) rade dve grupe poludnevnog boravka na mađarskom jeziku.
U zgradi „Kelemen“ u ulici Jožef Atila 35 ima dve grupe poludnevnog boravka dece.
U „Maloj zardi“ u ulici Dr Kiš 98 radi jedno odeljenje poludnevnog boravka na mađarskom jeziku.
U kući „Makadi“ u ulici Tančič Mihalja 2 smeštene su dve grupe poludnevnog boravka na mađarskom jeziku.
U zgradi u ulici Patrijarha Vićentija Prodanova 58 ima jedne ili dve grupe (u zavisnosti od broja dece) poludnevnog boravka na srpskom jeziku.
U naseljenom mestu Radičević dečji vrtić koristi učionicu Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ i tu funkcioniše jedna ili dve grupe na srpskom jeziku (zavisno od broja dece).
U Mileševu vrtić je smešten u zgradi Osnovne škole „Petefi Šandor“ i koristi jednu učionicu u kojoj je smeštan jedna grupa dece na srpskom jeziku.
U Drljanu dečji vrtić takođe „stanuje“ u radnoj sobi u školi „Petefi Šandor“, gde je smeštena jedna grupa dece na mađarskom jeziku.
U Poljanicama jedno odeljenje na mađarskom jeziku radi u zgradi škole „Šamu Mihalj“.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija