Okrugli sto o finansiranju partija i izbora: Bečejske partije potrošile milion dinara na kampanju

  26 jul 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na okruglom stolu o problemima prilikom primene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koji je prošle nedelje održan u Bečeju, predstavnica Agencije za borbu protiv korupcije Maja Srećković rekla je da je Agencija podnela prekršajne prijave protiv stranaka vojvođanskih Mađara u Bečeju – Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Pokreta mađarske nade i Za sve nas – Građanskog saveza Mađara – jer nisu Agenciji dostavile izveštaj o troškovima kampanje za lokalne izbore u Bečej u 2012. godini. Očekuje se još nekoliko prijava, jer su mnogi lokalni takmaci na izborima Agenciji uputili nepotpune izveštaje.

Na okruglom stolu u Bečeju, koji su organizovali „Transparentnost Srbija“ i Bečejsko udruženje mladih o primeni Zakona o finansiranju političkih aktivnosti govorili su i programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić i saradnik te nevladine organizacije Zlatko Minić.
Test „izdržljivosti“ Zakona o finansiranju političkih aktivnosti bilo je finansiranje izborne kampanje prošle godine. Naime, prošlogodišnju izbornu kampanju je prvi put kontrolisala Agencija za borbu protiv korupcije.
Ipak, iako je u toku predizborne kampanje bilo mnogo nepravilnosti na svim nivoima, podnete su samo dve krivične prijave.
Inače, svi podaci ukazuju na to da je izborna kampanja 2012. godine bila najskuplja u istoriji Srbije, a što se finansiranja kampanje tiče – mitinzi, plakate, bilbordi, flajeri, autobusi, plaćeni termini u pojedinim medijima – partije su, kao najveći izvor prijavljenih prihoda naveli republički budžet, a oko 50 odsto prijavljenih rashoda su činili krediti i neplaćene usluge, međutim, krajnji izvor prihoda je i dalje nepoznat.
O bahatosti političara govori i podatak da neke partije nisu dostavile Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaje o trošenju novca za vreme izborne kampanje. Neke od stranaka „zaboravile“ su da navedu novac koji je potrošen za iznajmljivanje autobusa za mitinge, mnogi državni funkcioneri su u partijske svrhe koristili državne resurse za vreme kampanje, u poslednjih nekoliko meseci pred izbore bilo je mnogo hitnih postupaka javnih nabavki (po uvreženom mišljenju, ali potkrepljeno činjenicama, najveća je korupcija upravo u javnim nabavkama; prim. nov.) itd.
Prema izveštaju koji je predstavljen na okruglom stolu, a tiče se izborne kampanje u Bečeju, izgleda da od stranaka koje su učestvovale na prošlogodišnjim izborima samo 7 je podnelo potpune izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije, mada, veoma interesantno, sve stranke su veoma malo novca potrošile na kampanju, a neke nisu ni dinara uložile.
Stranke u Bečeju su u predizbornoj kampanji potrošile samo 1,074 miliona dinara (ti podaci ne odgovaraju realnosti, jer nisu sve stranke uputile Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaj o troškovima izborne kampanje). G17 plus je potrošio samo 132.027 dinara, Srpska napredna stranka 238.988 dinara, Liga socijaldemokrata Vojvodine 20.050 dinara, Socijalistička partija Srbije nije trošila na kampanju ni dinara, tako bar tvrdi, Srpska radikalna stranka je obezbedila samo 27.885 dinara, a Partija ujedinjenih penzionera Srbije 27.144 dinara. Najviše novca potrošio je bečejski odbor Demokratske stranke, 628.858,60 dinara. Ostali lokalni učesnici na izborima, Demokratska stranka Srbije, Lista za Preokret – Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Nova Srbija i Socijaldemokratska partija Srbije poslali su nepotpune ili pogrešno sastavljene izveštaje Agenciji. Agencija za borbu protiv korupcije će u narednom periodu uputiti zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv njih. Već pomenute stranke vojvođanskih Mađara nisu podnele izveštaje, te su zato protiv njih već podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.
Okruglom stolu o finansiranju političkih aktivnosti prisustvovali su i predstavnici opštine, političari i predstavnici medija.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija