U Bačkom Petrovom Selu: Građani traže banku

  26 jul 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Moglo bi se reći da većina predstavnika mesnih zajednica funkcionisanje ovih lokalnih jedinica ocenjuje kao znatno otežano nakon izmene propisa o finansiranju mesnih zajednica, jer nisu u mogućnosti da raspolažu sopstvenim prihodima kao do sada. Prema rečima sekretarke Mesne zajednice „8. oktobar“ u Bačkom Petrovom Selu Magdolne Pece, sve je komplikovano jer ova mesna zajednica ima prihode od pijačarine koje se uplaćuju u opštinsku kasu, a onda čekaju da im se taj novac vrati na osnovu potraživanja za određene namene.

Takav primer bi možda mogao biti izgradnja kapele na pravoslavnom groblju, koja je prema ranijim najavama trebala biti završena prošle godine, ali još uvek nije završena, iako su se u mesnoj zajednici nadali da će taj posao biti okončan do proslave Petrovoselskih dana, jer je zahtev za potraživanje sredstava za te namene upućen Opštinskoj upravi. Na pitanje zašto kapela nije izgrađena prošle godine kako je bilo najavljeno, sekretarka Mesne zajednice, koja je na toj funkciji od februara, nije mogla da da precizan odgovor, ali je rekla da pretpostavlja da je razlog nedostatak para: „Bez novca malo toga može da se uradi ali se trudimo barem centar sela da uredimo i ulepšamo. Od Komunalca smo dobili cvetne sadnice kojima su nam ukrasili centar, a smatram i da je poboljšano održavanje zelenih površina, tu mislim na košenja trave i čišćenje. Nadležni iz Direkcije za izgradnju su snimili situaciju na terenu i planiraju da skinu bankine kako bi se asfalt na putevima koji su još u dobrom stanju što više očuvao, dok su glavni putevi u selu veoma loši i očekujemo da će na njima biti urađeno bar krpljenje udarnih rupa. Vodokanal je počeo čišćenje atmosferske kanalizacije da bi spremno dočekali jesen i obilnije padavine, a nedavno je otvorio i svoju kancelariju u renoviranim prostorijama na pijaci gde se primaju uplate i reklamacije. Pored toga, Vodokanal je u selu oformio i jednu ekipu za intervencije“, kazala je sekretarka Mesne zajednice.
Još jedan od aktuelnih problema naselja sa preko 6.000 stanovnika je i to što sem pošte, gde se može obavljati uplata i isplata novca, u selu ne postoji nijedna banka. Nakon zatvaranja Razvojne banke Vojvodine Poštanska štedionica nije otvorila ekspozituru u Bačkom Petrovom Selu, kao što je to urađeno u drugim mestima, pa to građanima predstavlja veliki problem, navela je Pece, jer im za novčane transakcije na raspolaganju stoji jedino pošta u kojoj ima samo dva šaltera na kojima se isplaćuje i socijalna pomoć, dečji dodaci, penzije, stvaraju se velike gužve i dugo se čeka. Ona je rekla da je Mesna zajednica uputila zahtev Poštanskoj štedionici da u selu otvori ekspozituru, a može da posluje u selu i ekspozitura neke druge banke.
Upravo iz tih razloga, a u želji da građanima izađu u susret, u prostorijama Mesne zajednice „8. oktobar“ odranije su organizovane kancelarije i omogućeno plaćanje nekih komunalnih računa, pa tako iz Potisja dolaze sredom i petkom i primaju uplate za iznošenje smeća, iz Sat-trakta četvrtkom, a donedavno su se tu plaćali i računi za vodu, objasnila je Magdolna Pece, sekretarka Mesne zajednice „8. oktobar“ u Bačkom Petrovom Selu.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija