Osnovne škole: Probni završni ispit

  17 maj 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U svim osnovnim školama u Srbiji 11. maja je održan probni završni ispit za učenike osmih razreda, na kom su svi zadaci iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, bili nepoznati. Probni ispit je organizovan po pravilima pravog testiranja i bio je prilika za osmake da odmah nakon prolećnog raspusta provere kako su se pripremili za malu maturu koja ih očekuje u junu.

U bečejskoj opštini osnovnu školu završava 361 učenik, 186 u odeljenjima na srpskom i 175 u odeljenjima na mađarskom nastavnom jeziku, koji će 17. juna polagati testove iz maternjeg jezika, a 18. juna iz matematike. Na završnom ispitu oba testa sadržaće 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka, a 25 odsto zadataka biće slično onima iz zbirki za pripremu.
Svršeni osmaci će i ove godine u srednje škole konkurisati s bodovima sakupljenim na osnovu uspeha u poslednja tri razreda osnovne škole (maksimum je 60 bodova) i s onim osvojenim na završnom ispitu, na kom, na svakom od testova, mogu da osvoje najviše 20 bodova. Zbiru ovih bodova dodavaće se i osvojeni na republičkim i međunarodnim takmičenjima planiranim u Kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok će se učenicima koji konkurišu za škole za talente dodavati i bodovi s prijemnog ispita.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21, a konačni 25. juna, kada će se upisivati i učenici primljeni u škole za talente, koji prema kalendaru upisa, već od 25. do 28. maja treba da podnesu zahteve za polaganje prijemnog ispita, koji je uz završni ispit, uslov za upis u ove škole.
Liste želja za nastavak školovanja predavaće se u osnovnim školama 26. i 27. juna, a raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 7. jula, dok će 8. i 9. jula biti organizovan upis za učenike u srednje škole u prvom upisnom krugu.
Učenici koji u prvom krugu ne budu raspoređeni u srednjim školama, 9. jula mogu s novim listama želja da konkurišu na preostala mesta, a raspored u drugom upisnom krugu biće objavljen 11. jula, dok će se upis obaviti 12. jula, kada se i završava upis u srednje škole.
Konkurs za upis učenika u srednje škole je od 27. aprila u prodaji po ceni od 210 dinara. U odnosu na prošlogodišnji upis, ove godine u Srbiji ima 6.600 osmaka manje, dok u srednjim školama ima 3.200 mesta manje, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija