Otvoreno pismo Eko-unije zelenih protiv Komunalca: Diskriminacija na nacionalnoj osnovi ili manjak para?

  08 mart 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Početkom nedelje je predstavnik civilne organizacije Eko-unije zelenih Vojvodine Goran Dolamić dostavio otvoreno pismo redakciji Bečejskog mozaika u kom od predstavnika vlasti na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, državnih organa i policije traži da spreče „gašenje i iseljavanje pojedinih članova našeg udruženja, koja su srpske nacionalnosti, sa prostora bečejske katastarske opštine. Pritisak se vrši od strane JP Komunalac iz Bečeja. Naime već više od tri godine vrši se pritisak na rukovodstvo EKO-UZV da predsednik te NVO bude isključivo mađarske nacionalnosti (predsednik je sada Srbin, sekretar Mađar) u protivnom svi naši članovi snosiće posledice. Dosadašnji sukobi između ribolovnih članova EKO-UZV, sa ribočuvarima koji su do sada svi na tom delu reke bili mađarske nacionalnosti sem jednog čuvara (ostali Srbi čuvari isterani) završavao se verbalnim negodovanjem sa pitanjem ’JE LI OVO SRBIJA ILI MAĐARSKA’, te da ne bi došlo do međunacionalnog fizičkog sukoba mi VAS molimo da to blagovremenim reagovanjem sprečite“, navodi se između ostalog u pismu.

U pismu piše da je ova nevladina organizacija osnovana u Bečeju 2005. godine, a do danas su formirane sekcije u više gradova u Srbiji sa više od 21.000 članova, koji su rekonstruisali most na Staroj Tisi, posadili više od 10.000 sadnica sa svim školama u opštini i u priobalju Stare Tise, realizovali projekte itd. Navodi se da se organizacija finansira od članarina, prodaje ribolovačkih dozvola, donacija, poklona itd.

Umanjenje prihoda: Eko-unija ne može da prodaje ribolovačke dozvole

Iz otvorenog pisma se stiče utisak da su rezultati Eko-unije 2008. godine počeli smetati, kako se kaže, „nekome, te je počeo vršiti pritisak preko tadašnje direktorice JP KOMUNALAC Bečeja, a posle njene smene se nastavilo i preko sadašnjeg mađarskog rukovodstva u vidu diskriminacije naših članova“. Navodi se da se diskriminacija ogleda u tome da se traži da rukovodstvo Eko-unije bude „mađarske nacionalnosti“, da članovi Unije za doplatne karte za ribolov na Staroj Tisi plaćaju 2.000 dinara, a ostala bečejska udruženja 100 dinara, da „jedino EKO-UZV ne može da dobije DA PRODAJE ribolovne dozvole od upravljača Stare Tise (JP KOMUNALAC) gde onda sleduje 10% rabat od prodatih dozvola udruženju, NEGO NAŠI ČLANOVI MORAJU da kupuju dozvole za pecanje kod udruženja u B. Gradištu tako da naši članovi nas napuštaju zbog finansija, te EKO-UZV ostaje bez glavnog prihoda od prodatih dozvola što na godišnjem nivou iznosi hiljadu (1.000) prodatih dozvola plus članarina što je manjak udruženju oko 500.000 dinara. Obrazloženje JP KOMUNALAC za ovaj odnos prema EKO-UZV je da smo mi na crnoj listi kod republičkog i pokrajinskog ministarstva za ekologiju, jer smo prozivali odgovorne za pomor ribe u Tisi, krađu i prodaju ribe sa Stare Tise od strane RUKOVODIOCA JP Komunalac Bečeja, kao i vizualno i gasno UNIŠTENJE i zagađenje Fruške gore od strane „LA FARAGE“ iz Beočina. Na insistiranje da nam to sve daju napismeno mađarsko rukovodstvo nije to želelo jer neće da se njihovo ime spominje“, piše u pismu, koje se završava rečima da je Upravni odbor civilne organizacije doneo odluke da obavesti opštinu (osnivač Komunalca) o navedenim događajima, policiju „o prozivanju na nacionalnoj osnovi i mogućim sukobima između ribolovačkih članova Eko-unije i ribočuvara na Staroj Tisi“, od članova Unije se traži da ne kupuju doplatne karte itd. (Inače, datum na otvorenom pismu je 19. februar.)

Direktor Komunalca: Nema diskriminacije na nacionalnoj o snovi

U vezi tvrdnji i optužbi koje je u ime udruženja Eko-unija zelenih Vojvodine, sekcija Bečej-Novi Bečej sa Bisernog ostrva uputio Goran Dolamić na račun rukovodstva Komunalca o tome da se „vrši pritisak“ i „diskriminacija članova“ udruženja na nacionalnoj osnovi, direktor Komunalca Norbert Kovač je rekao da nema komentar jer su takve tvrdnje i optužbe smešne.
Što se tiče problema u vezi sa prodajom ribolovačkih dozvola, Kovač je rekao da Komunalac postupa u skladu sa Zakonom o ribarstvu i Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda: „Mi možemo distribuirati naše ribolovačke dozvole na teritoriji opština Bečej, Žabalj i Novi Bečej. Sva udruženja koja imaju sedište u ovim opštinama imaju prava da traže od nas da distribuiraju naše dozvole. Ja sam proverio, Eko-unija zelenih Vojvodine ima sedište u Beočinu, i oni mogu da distribuiraju dozvole od JVP Vode Vojvodine i Ribolovačkog saveza i ne vidim šta im je problem. Ne znam kako se to radilo ranije, a mogu da tvrdim da od trenutka kada sam ja na funkciji direktora, postupamo po zakonu. Član 39 tačno definiše šta može korisnik da radi i na koji način može da distribuira svoje ribolovačke dozvole i mi se pridržavamo toga. Ovo udruženje nije iz Bačkog Gradišta, mi imamo udruženje u Bačkom Gradištu koje tamo ima i sedište, imamo udruženje koje prodaje naše dozvole u Čurugu i oni su registrovani u Čurugu i u Novom Bečeju takođe. Svi su iz ove tri opštine. Što se tiče Eko-unije, predsednik udruženja kao fizičko lice stanuje u Bačkom Gradištu, a sedište udruženja koje predstavlja nije na našoj teritoriji. On je to, izgleda, zaboravio i onda ispada da je problem u međunacionalnim odnosima. To nije tačno, demantujem takve tvrdnje, besmisleno je to što on tvrdi. Drugi razlog je da mi kao ekskluzivni prodavci naših ribolovačkih dozvola, možemo da biramo kome ćemo ih dati, a kome nećemo. To je cela istina i ništa drugo iza toga ne stoji“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija