Šetnja za slobodu u Novom Sadu: NO PASARAN fašizmu!

  12 oktobar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina održala je u nedelju protestnu „Šetnju za slobodu“ i zajedno sa više hiljada građana obeležila petu godišnjicu od održavanja velikog antifašističkog skupa u Novom Sadu.

Protest je počeo oko 12 sati minutom ćutanja za preminulog borca za ljudska prava, profesora Vojina Dimitrijevića a okupljenima ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine, sa balkona su se obratili predsednik tog udruženja Dinko Gruhonjić, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, visoki funkcioner LDP-a Gordana Francuski, predsednik omladine DS Novog Sada Danijel Borbaš, portparol LSV Aleksandra Jerkov i član organizacije „Beograd prajd“ Goran Miletić.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da se Srbija danas odriče svoga antifašizma, a time i puta u Evropsku uniju, čiji je osnovni temelj antifašizam. On je podsetio da je pre pet godina u Novom Sadu održan veliki protest građana zbog najave neonacista da će marširati Novim Sadom. „Danas, pet godina posle, ti neonacisti koji su želeli da marširaju našim gradom su u međuvremenu zabranjeni. Ali, umesto njih pojavili su se neki drugi kojima vlasti u ovoj državi očito ne žele da stanu na put, čime se pretvaraju u njihove saučesnike”, rekao je Gruhonjić.
Sociološkinja Janja Beč Nojman rekla je tokom skupa da je fašizam logor i „um koji taj logor omogućava”, jer on ne voli život, ne raduje se životu i dehumanizuje ljudske grupe po verskom, polnom i nacionalnom sistemu. „Fašizam je um koji sve vidi crno-belo i u njemu je odgovornost kolektivna, dok je demokratski um individualan i tada sam ja odgovorna, ja sam uspešna, ja sam pogrešila i ja se izvinjavam”, rekla je Nojman.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da je šetnja pokazala da građani imaju hrabrosti da izađu „na crtu” i nateraju vlast da bolje radi posao za koji ih oni plaćaju.
Predstavnica Liberalno demokratske partije (LDP) Gordana Francuski rekla je da se u Srbiji vreme vraća unazad, da Srbija živi sa fašizmom i ništa ne preduzima da se to promeni: „U Srbiji se vreme vraća u najgori period srpskog naroda, a to su devedesete. LDP se uvek zalagala da se ne umanjuje značaj atifašističke borbe, jer je tada Srbija stajala rame uz rame sa progresivnom Evropom i borbom za slobodu”.
Predsednik Omladine GO Demokratske stranke Danijel Borbaš rekao je da je najgore što može da se desi da građani pomisle kako je nemoguće promeniti stvari i da među njima zavlada kolektivna apatija. „Svako od nas mora u sebi da ponovo pronađe novu pokretačku energiju i da definiše vrednosti koje hoćemo da negujemo u svom gradu. Moramo da definišemo one linije koje nikome nećemo dozvoliti da pređe”, rekao je Borbaš.
Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov rekla je da su pre pet godina Novosađani dobili bitku protiv fašizma i mržnje, ali ne i rat: „Taj rat nećemo dobiti sve dok u Novom Sadu budu smenjivali ljude zbog latiničnih tabli, palili zastave drugih zemalja i Vojvodine i sve dok budu sekirama lupali kola stranaca. Mi znamo da je Novi Sad bolji od toga”. Jerkov je dodala da „rat neće biti dobijen sve dok 6. oktobar budu slavili oni koji su 5. oktobra pobeđeni”.
Aktivsta za ljudska prava Goran Miletić je čestitao okupljenima što su imali slobodu da se okupe u Novom Sadu i rekao da u Srbiji danas više slobode imaju oni koji negiraju ljudska prava, nego obični građani.
Kolona od više hiljada građana, na čijem čelu je bio istaknut transparent „Stop fašizmu”, kao i zastave Novog Sada, Vojvodine, Srbije i Evropske unije, a u koloni je bio i transparent „Protiv mržnje. Stop fašizmu” i nekoliko zastava u duginim bojama, prošetala je Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom ka spomeniku žrtvama racije na istoimenom keju, gde je minutom ćutnje i polaganjem cveća odata počast žrtvama fašističke i nacističke ideologije.
Tokom protesta jake policijske snage su bile raspoređene u užem i širem centru grada, tako da se dogodio samo jedan manji incident kada je iz jednog automobila bačena flaša na okupljene.
Pre pet godina, 7. oktobra 2007. godine, Građanska Vojvodina je organizovala protestnu šetnju na kojoj je učestvovalo oko 5.000 građana, s ciljem da se suprotstavi nameri neonacista da toga dana organizuju svoj marš u glavnom gradu Vojvodine.
Neonacisti su tada zasuli kolonu građana kamenicama i tom prilikom nekoliko građana je povređeno, a neonacisti su bili privedeni. Sudski postupak povodom tog incidenta nije okončan do danas.

(Beta/Autonomija)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija