Obeležen Dan oslobođenja Bečeja: Poštovanje prošlosti

  12 oktobar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan oslobođenja Bečeja, 8. oktobar, obeležen je svečanom akademijom u velikoj sali Gradskog pozorišta kojoj su prisustvovale mnogobrojne zvanice među kojima su pored predstavnika lokalne samouprave bili i Aleksandar Konanjihin, ataše za kulturu Ruske Federacije, predstavnici delegacije iz Istrinskog regiona iz Rusije, naftne industrije Gaspromnjeft, opština Novi Bečej, Srbobran i Titel, predstavnici Srpsko-ruskog društva iz Bečeja i Novog Bečeja, Udruženja boraca i drugi.

Povodom obeležavanja 68 godina od oslobođenja Bečeja od fašističke okupacije prisutnima su se obratiti predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, Udruženja SUBNOR-a Bečeja i predstavnici lokalne samouprave.
„Žrtve koju su poneli nevini, pripadali oni oslobodilačkom pokretu ili ne, obavezuju nas da nikada ne zaboravimo da su mržnja, zlo i nasilje, koje iz njih proističe, dela koja ne smeju da se ponove. Poštovanje prema njima je naša obaveza prema budućnosti, a ne samo poštovanje prošlosti.“, rekao je između ostalog Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej i osvrnuvši se na tradicionalno prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda dodao da je lokalna samouprava obnovila sporazum o saradnji između opštine Bečej i Istrinskog regiona iz Rusije u cilju uspostavljanja saradnje na svim nivoima, posebno u oblasti privrede.

Polaganje venaca

Povodom Dana oslobođenja Bečeja u Drugom svetskom ratu, 8. oktobra su delegacije udruženja boraca iz Hrvatske, Republike Srpske, Apatina, Sombora, Sremske Mitrovice, Srbobrana, Bačkog Petrovca, Novog Sada, Bečeja, predstavnici lokalne samouprave, članovi porodica boraca i građani, položili vence na spomenik Slobode na gradskom trgu i na spomen obeležje na zidu zgrade opštine.
Istog dana, u organizaciji Sportskog saveza Bečeja, lokalne samouprave i bečejskih škola održane su i „Trke ulicama grada“, u kojima su učestvovali učenici iz bečejskih škola.

Na svečanosti je prikazan kratkometražni dokumentarni film o oslobođenju Bečeja, a potom je izveden kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali recitatori, Gradski hor i KUD „Đido“.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija