Unija parlamenata bečejskih srednjih škola: Volontiranje srednjoškolaca

  11 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Unija srednjoškolaca Srbije je prošle godine započela program „Srednjoškolci za srednjoškolce – Dan volontiranja“, koji se bazira na volonterizmu mladih, srednjoškolskom aktivizmu i društveno odgovornom poslovanju preduzeća, i u njegovoj realizaciji učestvovali su srednjoškolci iz 16 gradova, među kojima je bio i Bečej.

Projekat je zamišljen tako da određeni broj srednjoškolaca jednog dana u školskoj godini ne pohađa nastavu već volontira u preduzećima. Dnevnice koje će učenici zaraditi biće uplaćene na račun prvog srednjoškolskog fonda „Srednjoškolci za srednjoškolce“ koji je osnovala Unija srednjoškolaca Srbije. Sredstva sa ovog fonda će zatim biti raspodeljena učeničkim parlamentima na konkursima za finansiranje projekata.
„Prošle godine je tema bila školska okolina. S obzirom na to da se prikupljena sredstva iz fonda dodeljuju po jednom učeničkom parlamentu iz svakog grada, mi smo se udružili i konkurisali s projektom kao Unija parlamenata srednjih škola u Bečeju, Gimnazije, Ekonomsko-trgovinske i Tehničke škole, kako bismo svi dobili sredstva. Pošto smo ustanovili da nam nedostaju klupe po hodnicima u školama, naš projekat se odnosio na nabavku klupa, za čega smo dobili 40.000 dinara i za svaku školu su kupljene po tri klupe“, objasnila je Kristina Marjanac, lokalna koordinatorka Unije srednjoškolaca Srbije.
Ona je rekla da je ovogodišnja tema konkursa „Kultura mladih u školama“, na koji će konkurisati kao Unija parlamenata bečejskih srednjih škola. U projektu će učestvovati po deset učenika iz svake škole i od ove nedelje traže poslodavce koji će omogućiti srednjoškolcima da volontiraju kod njih.
„Dan volontiranja“ u Srbiji, pa i u Bečeju, će po drugi put biti organizovan 2. decembra, u susret Međunarodnom danu volontera (5. decembra). Inače, Evropska unija je 2011. godinu proglasila godinom volonterizma, a mesec dana nakon toga Unija srednjoškolaca će objaviti konkurs „Srednjoškolci za srednjoškolce“.
Predviđeno je da „Srednjoškolci za srednjoškolce“ bude samoodrživ projekat i deo fonda će se ostavljati za pokretanje projekata naredne godine kako bi se on iz godine u godinu razvijao i rastao, kao i broj učenika koji volontiraju, i preduzeća koja društveno odgovorno posluju i podržavaju mlade i razvoj lokalne zajednice.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija