Mz Bačko Petrovo Selo: Naplata pijačarine

  25 mart 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema informacijama iz Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo, uskoro treba da počnu radovi na uređenju pijace u selu, jer je ova mesna zajednica iz Fonda za kapitalna ulaganja dobila oko 2,3 miliona dinara (sa PDV-om) za izgradnju sanitarnog čvora na pijaci.

„Ugovor o finansiranju izgradnje javnog toaleta na pijaci smo potpisali 3. marta, radovi su počeli prošle nedelje i trebali bi da budu gotovi do 15. aprila. Ovo će nam omogućiti da pustimo u funkciju i šest malih postojećih kioska, koji nisu mogli da rade zbog neadekvatnih sanitarnih uslova. Pored toga planiramo da ‘ubacimo’ još pijačnih tezgi, koje Mesna zajednica ima, kako bi pijačnim prodavcima obezbedili više prostora da ne moraju svoje stolove donositi i da napravimo drugačiji raspored. U planu je i da asfaltiramo deo platoa ispred objekta u kojem se nalazi Vatrogasno društvo i da se na neki način napravi red na pijaci“, rekao je Zoltan Kiš, sekretar Mesne zajednice.
On je podsetio da je Savet Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo doneo odluku da cene rezervacije mesta i pijačarine ostanu na prošlogodišnjem nivou, ali da postoji razlika u naplati cene pijačarine za one koji su zakupili mesto na duži period i za one koji to nisu učinili.

Obijena Mesna zajednica

U noći između 5. i 6. marta obijena je zgrada Mesne zajednice u Bačkom Petrovom Selu i, kako je rekao sekretar ove mesne zajednice, pričinjena je znatna materijalna šteta na objektu, ukraden je monitor računara i hard disk.
„Ukupna procenjena šteta je oko 45.000 dinara, samo za popravku stolarije smo platili 7.200 dinara, monitor smo kupili prošle godine i to je negde oko 30.000 dinara, a najveći problem je što je ukraden hard disk koji nema neku tržišnu vrednost ali je nama bitan jer se na njemu nalaze podaci važni za Mesnu zajednicu. Policija je napravila uviđaj i prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažem, uhvaćena je jedna maloletna osumnjičena osoba koja je priznala krivično delo i pronađene su ukradene stvari, mi smo podneli odštetni zahtev i procedura je u toku“, rekao Zoltan Kiš, sekretar Mesne zajednice u Bačkom Petrovom Selu.

„Zbog načina naplate pijačarine koji smo počeli da primenjujemo, bilo je negodovanja od strane pojedinih građana i moram da pojasnim neke stvari. Cena pijačarine jeste ostala ista kao prošle godine ali ko ne uzme rezervaciju mesta ne može po istoj ceni da plati kao onaj koji je uzeo rezervaciju, nego je doneta odluka da se njima naplaćuje 50 posto veća pijačarina. Rezervacija mesta na pijaci se obično uzima na pola godine za to se plaća 3.500 dinara, odnosno 7.000 dinara za godinu dana, i u tom slučaju pijačni prodavci plaćaju 100 dinara pijačarinu, dok oni bez rezervacije mesta za svaku pijacu plaćaju 150 dinara. To važi za stolove od dva metra, a ima tu i manjih stolova gde prodavcima izlazimo na razne načine u susret jer svi znamo kakva nam je materijalna situacija i da je kupovna moć građana mala“, objasnio je sekretar Mesne zajednice.
Pored toga, on je rekao da je stigao sav potreban materijal za krov kapele na pravoslavnom groblju i u utorak je počelo postavljanje krova, a do 31. marta bi trebalo sve da budu završeno, kao i da je izabran izvođač radova za čišćenje i prokopavanje kanala za odvodnjavanje, DTD „Srednja Bačka“, sa kojim je 3. marta potpisan ugovor. Rok za izvođenje radova je 60 radnih dana i oni bi trebali da počnu najkasnije 1. aprila.
„Mislim da će ovi kanali imati više funkcija, a najbitnije je da će nam omogućiti odvođenje atmosferskih voda iz sela, pogotovo sada kad se sneg topi ali i odvođenje vode sa poljoprivrednog zemljišta, prvenstveno sa parcela koje su odmah pored sela na kojima se gaje rane povrtarske kulture. U ovom delu će radovi prvo i početi. Za ovaj projekat nam je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio 1,9 miliona dinara, pare su prebačene i već smo uplatili 80 posto avansa za nabavku goriva jer se cena stalno menja“, rekao je Kiš.

LJ.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija