Jedinstvena izložba igračaka: Muzej za decu stigao u Bečej

  21 oktobar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejska deca su u toku Dečje nedelje mogla da uživaju na izložbi igračaka. I uživala su, ali ne samo deca, nego i odrasli kada su videli čaroban „muzej u muzeju“, u holu Gradskog muzeja.

Radi se o jedinstvenoj izložbi Muzeja Vojvodine u kojoj će posle Novosađana u naredna tri meseca moći da uživaju i Bečejci. U kućici-hodniku, koja je napravljena po meri dece, izložene su dečje igračke izrađene u poslednjih stotinak godina, ali i one veoma stare, najstarija igračka je, po procenama, nastala pre 7.000 godina i potiče sa lokaliteta Gomolava kod Rume. Deca su mogla da vide stare pesme i priče, mede, lutke, igračku-pozorište. Na izložbi igračaka, u dečjem hodniku, postavljeno je 136 eksponata, a deca i odrasli mogli su da uče o istoriji igračaka od praistorije do danas.

Muzej po meri dece

Muzej za decu, osim u Novom Sadu, postoji i u Beogradu, u prizemlju Muzeja nauke i tehnike. Izloženo je više od 150 igračaka, napravljenih od 1920. do 1970. godine. Većina igračaka je planski otkupljena za muzej, a mnoge su i poklonjene. Najmlađi u Dečjem muzeju mogu videti lutke, automobile, plišane mede, metalne i drvene igračke i muzičke kutije stare i preko stotinu godina. Visina postamenata i u tom muzeju prilagođena je prosečnoj visini dece.

Izložbu je osmislila direktorka Muzeja Vojvodine Agneš Ozer s ciljem da se deci približi kulturno nasleđe i muzej, gde je moguća i igra. Autorke izložbe su Tatjana Bugarski, Lidija Balj, Slađana Velendečić i Aleksandra Stefanov.
Bečejci imaju priliku da posete izložbu do kraja ove godine, ponedeljkom, sredom i petkom od 7 do 14, a utorkom i četvrtkom od 7 do 19 časova.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija