Proslava Božića u crkvi Svetog velikomučenika Georgija: Paljenje badnjaka

  14 januar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pravoslavni vernici u Srbiji, pa tako i u Bečeju, prošlog petka su proslavili Božić. Trodnevno praznovanje Božića, jednog od najvećih hrišćanskih praznika, posvećenog rođenju Boga-čoveka počelo je 6. januara na Badnji dan, jutrenjem i unošenjem badnjaka u crkvu i kuće.

U pravoslavnoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju su u prepodnevnim satima održani carski časovi i sveta liturgija, dok je u popodnevnim satima usledilo tradicionalno osvećenje i paljenje badnjaka u porti hrama, kojem je ove godine, čini se, prisustvovao veći broj vernika, građana i dece nego prethodnih godina a bez prisustva predstavnika lokalne vlasti.
Nakon obreda paljenja badnjaka, koji je predvodio bečejski arhijerejski namesnik Dejan Stanojev, a kojim se najavljuje rođenje Hrista, sledila je božićna poruka mira. „Rođenjem tvojim Hriste Bože, zasja svetom svetlost razuma. Ta svetlost razuma ili prosvećenost koju Bog nama dade rođenjem svojim, jeste u zapovesti - ljubi Gospoda Boga svim srcem svojim i bližnjega svoga, kao samoga sebe. Slava na visini Bogu, mir, ljubav među ljudima i dobra volja“, tim rečima je otac Stanojev čestitao praznik svim vernicima uz pozdrav - Mir božji, Hristos se rodi! Zatim su prisutnima podeljeni rukohvati slame i grančice badnjaka, a nije izostalo ni kuvano vino, koje je mnogima dobrodošlo da se okrepe i zagreju po hladnom vremenu.
U ponoć je služenjem prazničnog jutrenja objavljeno rođenje Hrista i početak božićnog slavlja u porodičnoj atmosferi kako nalažu običaji.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija