Dan borbe protiv korupcije: Situacija u Srbiji je i dalje kritična

  17 decembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležen je 9. decembra, kada je organizacija „Transparentnost“ u Beogradu predstavila novi Globalni barometar korupcije za 2010. godinu.

Globalni barometar korupcije je jedno od najkvalitetnijih istraživanja fenomena korupcije koje ima za cilj da ispita ne samo to kako korumpiranost institucija vide građani, već i da istraži koliko je aktuelno iskustvo građana sa korupcijom. Istraživanje su osmislili Gallup Internešnal i Transparensi Internešnal, a ove godine je paralelno sprovedeno u 86 država ili teritorija sa svih kontinenata i daje odgovore 91.500 ljudi. Izvršni direktor „Transparentnosti“ Nemanja Nenadić rekao je da se utisak o raširenosti korupcije ne smanjuje ili bar ne u onoj meri u kojoj želimo, iako Srbija ima više antikorupcijskih mehanizama na polju zakona, institucija koje se bave tim pitanjima kroz prevenciju ili represiju. On je istakao da je politička volja ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju i koje bi se trebalo podsetiti: „Politička volja ne sme da bude samo deklarativna, već mora da se manifestuje u podršci i trudu da zažive sva ona zakonska rešenja koja imamo za borbu protiv korupcije i da institucije koje se bave sprovođenjem tih zakona mogu da rade svoj posao nezavisno i nepristrasno“.
Posebna grupa pri Savetu Evrope objavila je prošle nedelje izveštaj o stanju korupcije u Srbiji u kom se navodi da je vlast svesna problema i bori se s njim, što dokazuje i svrstavanje korupcije u kriminalna dela i zakonsko gonjenje takvih slučajeva, naročito od kada je formirana posebna antikorupcijska agencija. Međutim, kako piše u izveštaju, na svemu se mora više raditi, kako bi se suzbila i korupcija visokog nivoa u javnom sektoru.
Zlatko Minić iz Agencije za borbu protiv korupcije rekao je da je situacija u Srbiji, kada je reč o suzbijanju korupcije, i dalje kritična.
Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 9. decembra 2004. pošto su godinu dana ranije Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije. Ciljevi Konvencije su unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borba protiv korupcije. Srbija je Konvenciju prihvatila nakon što je 2005. godine ratifikovana u Skupštini SCG.

(B92, Beta, Tanjug)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija