Uskoro rušenje nekadašnjih objekata „Univerzala“ u ulici Gerberovih: Biće uzeti odlivci sa zgrade pod zaštitom

  18 novembar 2016
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Rušenje, to jest zasad skidanje stolarije i sklanjanje stvari iz nekadašnjih objekata „Univerzala“ u ulici Gerberovih započeto je 12. novembra. Na tom mestu za izvesno vreme trebalo bi da se izgradi prodavnica IDEA.

Oronuli kompleks zgrada u najužem centru Bečeja kupilo je „MM 99” d.o.o. iz Stare Pazove koje se bavi iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanjem njima, piše na sajtu Agencije za privredne registre u nazivu delatnosti. Inače, ta firma je, prema raspoloživim informacijama, ćerka firma „Merkatora“.
Lokacijska dozvola izdata je prošle godine, međutim, rušenje objekata nije započeto, jer je problem stvaralo preseljenje trafo-stanice, potom je „MM 99” postigao dogovor sa Elektrodistribucijom o izmeštanju trafoa, te je prilično veliki posao u ulici Gerberovih započet 12. novembra. U ponedeljak, 14. novembra, radnici su ponovo bili na terenu, skidali su stolariju i iznosili stvari iz objekta, a rekli su da se rušenje zgrada očekuje kada vreme bude stabilnije (bez kiše).
Nadzor nad rušenjem i izgradnjom objekta trebalo bi da obavlja Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, jer je zgrada, izgrađena u secesionističkom stilu, pod zaštitom.
Radnici koji rade, zasad u dvorištu nekadašnje „Univerzalove“ imovine, rekli su da će sve biti srušeno, pa i svojevremeno velelepna ulična zgrada.
S obzirom na to da je objekat pod zaštitom, načelnici Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Milici Nešić postavili smo pitanje na koji način će on biti sačuvan. Nešić je rekla da će po instrukcijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture biti uzeti odlivci sa zgrade, koji će se zatim upotrebiti na novoj fasadi (trebalo bi da bude izgrađena replika sadašnjeg objekta; prim. nov), te da će radove nadzirati nadležni iz Zavoda.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija