Antikorupcijsko savetovanje: Za oko dve godine 150 prijava

  18 novembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od 150 slučajeva korupcije su građani prijavili antikorupcijskim pravnim savetovalištima u Bečeju i Nišu u protekle nešto manje od dve godine, saopšteni su nedavno rezultati rada savetovališta, čiji je rad pokrenula organizacija Transparentnost Srbija, i osim u Beogradu, od kraja marta 2015. godine do sada su radila u Bečeju i u Nišu.

Iz Transparentnosti Srbija saopšteno je da će se naći način da savetovalište u Bečeju funkcioniše i dalje.
Prilikom formiranja savetovališta u Bečeju programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je rekao da su istraživanja pokazala da je procenat onih koji su podmićivali kreće se od 10 do 20 odsto. Istakao je da su analize pokazale da ima oko pola miliona slučajeva „sitne korupcije“, a sudske, tužilačke i policijske statistike pokazuju da se od 2.000 do 3.000 slučajeva korupcije, uključujući i zloupotrebe službenog položaja, davanja mita i trgovinu uticajem i prijavi.
Glavni zadatak projekta, kako je rečeno, jeste da se otkrije 90 odsto slučajeva korupcije koji nikada ne budu prijavljeni i da se pomogne onima na čiji kvalitet života problemi direktno utiču.
Savetovalište u Bečeju od 25. marta 2015. godine u saradnji sa Bečejskim udruženjem mladih, vodila je Kristina Glavardanov, advokatica i sertifikovana službenica za javne nabavke. Prema njenom izveštaju, prijave građana u vezi sa zloupotrebama u javnim nabavkama primala je ne samo iz Bečeja, nego i iz Novog Sada i Subotice.
„Najčešće su nam se građani javljali, baš kako smo i pretpostavljali, u vezi sa javnim nabavkama, i to kada su naručioci odredili diskriminatorske uslove, što smo mi i ustanovili, uz konsultacije sa stručnjacima. Srećom, većina se javljala na samom početku postupka, kada smo mogli da im ukaženo na mogućnost postavljanja pitanja zainteresovanog lica, a posle i da podnesu zahtev za zaštitu prava i većina konkursne dokumentacije je izmenjena na način na koji im je to ukazano“, rekla je Glavardanov prilikom predstavljanja rezultata rada bečejskog antikorupcijskog savetovališta.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija