Zemljotres u Srbiji: Osetio se i u Bečeju

  05 novembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dvoje mrtvih i oko stotinu lakše povređenih, bilans je snažnog zemljotresa koji je u noći između utorka i srede pogodio okolinu Kraljeva, jačine 5,4 stepeni Rihterove skale.

Epicentar je bio u selu Vitanovac kod Kraljeva. Potres koji je trajao nekoliko sekundi osetio se u čitavoj Srbiji, a slabiji potresi registrovani su sve do jutarnjih časova. Jačinu zemljotresa su mogli da osete i građani Bečeja, kojima su se od njegove siline tresla prozorska okna na kućama.
Zemljotresom je najteže pogođeno Kraljevo, gde je veliki broj kuća pretrpeo oštećenja, popucali su zidovi, a po stanovima su padali i delovi nameštaja. Dosta građana je izašlo na ulice iz straha od novih potresa. Najveća oštećenja su u naselju Jarčujak. U centru Kraljeva na trotoarima ima i polomljenog stakla i šuta koji je pao sa fasada. Dosta je i oštećenih krovova.
Prema podacima Američkog geološkog instituta, epicentar zemljotresa nalazio se 35 kilometara jugozapadno od Kragujevca (kod Kraljeva) na dubini od 27,3 kilometra. Istovremeno, Evropski centar za posmatranje zemljotresa naveo je da se epicentar zemljotresa snage 5,6 stepeni Rihterove skale nalazi 38 kilometara jugozapadno od Kragujevca i dva kilometra od Kraljeva. Evropski centar je kasnije zabeležio još četiri potresa jačine oko 2,2 stepena.

Najjači zemljotresi u Srbiji

Svilajnac, 1893. - 5,7 stepeni Rihterove skale.
Vitina, 1921. - 5,7 stepeni Rihterove skale.
Lazarevac, 1992. - 5,9 stepeni Rihterove skale.
Rudnik, 1927. - 5,7 stepeni Rihterove skale.
Kopaonik, 1980. - 5,7 stepe-ni Rihterove skale.
Mionica, 1998. - 5,7 stepeni Rihterove skale.

M.S.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija