O cenama mleka razgovaraće se u septembru: Mlekari nisu obustavili isporuke

  27 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Konzorcijum proizvođača sirovog mleka nije obustavio isporuku ovog proizvoda prerađivačima od 22. avgusta kao što je to bilo najavljeno.

Portparol konzorcijuma proizvođača Uroš Šećerov rekao je novinarima da su članovi konzorcijuma odlučili da ne prekidaju isporuke sirovog mleka nakon razgovora sa svim prerađivačima: „Ovakvu odluku smo doneli nakon što smo dobili jasan signal da ćemo u septembru ponovo sesti i dogovoriti se o realnom povećanju cene sirovog mleka. Do tada ćemo pripremiti platformu prema prerađivačima i državi u kojoj će se naći jasni predlozi konzorcijuma o načinu plaćanja i svim ostalim spornim pitanjima u sektoru mlekarstva. Smatram da je ovo pobeda za sve, jer su građani shvatili da su prerađivači mleka jedinstveni i da zajednički žele da ostvare svoje ciljeve. Građanima želim da poručim da nikada nismo imali nameru da prosipamo mleko i da bi ih u slučaju obustave isporuka obavestili na koji način da nabave naše mleko“.
Konzorcijum proizvođača mleka u svojim zahtevima za poboljšanje ekonomskog položaja smatra da bi država morala aktivnije da se uključi u stabilizaciju tržišta mleka stimulisanjem proizvođača. Traži se povećanje iznosa premije po litru sa sadašnjih dinar i po na pet dinara, i da se u okviru republičkog budžeta za narednu godinu premija uskladi sa onim u državama CEFTA regiona.
Zahteva se i izmena uredbe Ministarstva poljoprivrede, da se sadašnji propisani iznos subvencije po grlu od 12.500 poveća na 20.000 dinara. Konzorcijum traži da se uredba primenjuje bez razlike, kako na fizička lica, tako i na registrovana poljoprivredna gazdinstva.
U Ministarstvu poljoprivrede još nisu odgovorili na ove zahteve, a ministar Saša Dragin je najavio da će se nastaviti podrška ukupnom jačanju stočnog fonda i daće se subvencije po grlu, kao i da će naći način da državne premije ubuduće završe u džepu poljoprivrednika, a ne u kasi investicionih fondova.
I pored toga što konzorcijum proizvođača mleka nije obustavio isporuke, na rafovima u prodavnicama širom Srbije, pa i u Bečeju, manje je mleka nego obično, a pojavljuje se sve više mleka iz uvoza.

B.M.
(Izvor: dnevna štampa, internet)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija