Rekonstrukcija toplovoda u ulici Miloša Crnjanskog: Radovi počinju za desetak dana

  13 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Projekat rekonstrukcije magistralnog toplovoda u ulici Miloša Crnjanskog osmišljen je još 2007. godine, kada je urađena projektna dokumentacija i potpisan ugovor sa Slovačkom agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju „Slovak aid“ koja je obezbedila polovinu potrebnog novca (24 miliona dinara). Drugu polovinu je trebalo da obezbedi opština Bečej koja je i osnivač Javnog preduzeća Toplana.

Zamena cevi u tadašnjoj ulici JNA je trebala da se realizuje 2008. godine, ali je izvođenje radova premešteno u 2009. i potom za ovu godinu. Opština je u međuvremenu (2008. godine) konkurisala kod Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine za 24 miliona dinara, koliko iznosi njen deo u rekonstrukciji. Projekat je odobren, ali radovi nisu izvedeni.
Zamena cevi u ulici Miloša Crnjanskog će ipak biti urađena ovog leta, jer je opština iz kreditnog aranžmana od 120 miliona dinara deo sredstava namenila za tu svrhu. Iako građevinski radovi još uvek nisu počeli, Dejan Babin, v.d. direktora Toplane kaže da sve teče po planu: „Rekonstrukcija severnog magistralnog voda se odvija po planu, s obzirom na to da je krajem maja Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju isporučila sav potreban materijal koji se nalazi u prostoru Vodokanala, a i lokalna samouprava je sredinom juna putem kredita obezbedila sredstva za finansiranje javne nabavke. Kada su se ispunili ovi uslovi, počeo je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova koji je u završnoj fazi. Trenutno ocenjujemo pristigle ponude i u narednih desetak dana izabraćemo izvođača radova. Odmah posle potpisivanja ugovora počeće radovi, a prema procenama ima dovoljno vremena da se oni i završe do početka grejne sezone“.
Babin je napomenuo da će posle rekonstrukcije magistralnog toplovoda biti obezbeđena sigurnost u isporuci toplotne energije za ceo grad: „Ispadima na toj deonici u ranijem periodu svi naši korisnici su ostajali bez grejanja, a posle rekonstrukcije to se neće dešavati“.
Početkom juna Toplana je povećala cene toplotne energije za šest procenata. Sada kilovat-sat toplotne energije za domaćinstva iznosi 5,58 dinara (bila je 5,26 dinara), za indirektne budžetske korisnike 8,31 dinar (7,84) i privredu (poslovne prostore) 13,65 (12,88) dinara. Sve cene su bez PDV-a.
Na pitanje da li će tokom naredne grejne sezone biti novog korigovanja cena, Babin je odgovorio: „Toplana za sada ne planira novu promenu cena, osim ako ne dođe do značajnijeg povećanja cena energenata, pre svega prirodnog gasa“.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija