„Protest protiv diktature“ traje više od nedelju dana: Studenti traže smenu Vučića, fer i slobodne izbore

  14 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Protesti protiv diktature“ u više gradova u Srbiji u vreme zaključenja ovog broja Mozaika trajali su 9. dan.

U nedelju su mladi protestovali u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Ispred Doma Narodne skupštine na „Protestu protiv diktature“, demonstranti su sa transparentima posedali na stepenište ispred parlamenta. Protest je počeo u 18 sati i prošao bez incidenata, a okupljeni su prošetali centralnim gradskim ulicama uzvikujući „Vučiću lopove“, „Vučiću lopove, pokrao si izbore“, „Ima nas“, „Onesvesti se“, „Ostavke“, „Ko ne skače taj je Vučić“ i pevali pesmu „Vuče, vuče, bubo lenja“.
Tokom prolaska kolone ulice su bile zatvorene za saobraćaj. Na čelu povorke bili su dobošari i veliki transparenti „Dole diktatura“ i „Vučiću Šrederu“.
Okupljeni su prošetali od skupštine preko Terazija do Trga Republike pa do Takovske ulice, a ispred zgrade RTS-a posedali su na kolovoz i održali Minut ćutanja. Nakon toga su uzvikivali „Hoćemo uživo“, „RTS-SNS“ i „Ostavke“. Demonstranti su posedali i ispred zgrade Vlade Srbije, a dok su prolazili pored Studija B demonstranti su zviždali, kao i ispred Skupštine grada. Uzvikivali su i „Siniša, lopove“, „Kupi nam diplome, Nebojša“, „Izlazite napolje“.
Među transparentima moglo se videti „Mi smo revolucija, to nije naša Srbija“, „Šatro svi smo isti, ali svinje ipak vladaju“, „Hoćemo kulturu, a ne diktaturu“, „Nećemo da budemo jeftina radna snaga“, „I vazduh ste privatizovali“, „Nije bot nego skot“, „Dalje nećeš moći, zvaću decu“ i „Protiv terora vlasti“.

„Upozoravao sam na makedonski scenario i čekao da dođe

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je 10. aprila onima koji protestuju širom Srbije da mogu da rade šta žele, ali da mir i stabilnost ne mogu da ugroze. Za proteste je optužio Sašu Jankovića i Vuka Jeremića i rekao da na ulicama neće rešiti ništa. Vučić je na TV Hepi rekao da su učesnici „Protesta protiv diktature“ večeras (10. aprila) konačno rekli šta hoće i da nije trebalo da „čekaju deset dana da bi rekli da traže njegovu smenu“.
„Neki političari danas žele da uvedu novi princip ako nam se nešto ne sviđa mi ćemo to rešiti na ulici. Na ulici nećete rešiti ništa“, rekao je Vučić i dodao da neko želi da uvede Srbiju u dugoročnu nestabilnost, a da on to neće dozvoliti. „Ništa im nije dovoljno, jer sve mora da se rasturi, da se Srbija rasturi, šta god radili – ne dam im da se rasturi Srbija. Znao sam ko im je meta, uvek kažem da ću zaštiti stabilnost Srbije, zato na demonstracijama nema policije, nema nikoga da ih ometa, radite šta hoćete...“, rekao je Vučić. „Hoćemo da smenimo Vučića, hoćemo da ukinemo demokratiju... to je odmah trebalo da kažu, a ne da čekaju deset dana da im neko to smisli, pa da Saša Janković može to da traži...“, dodao je on i konstatovao da su mlade ljude pokušali da zloupotrebe u političke svrhe, a da se 10. aprila došlo do onoga što je, kako kaže, suština. „Onaj ko veruje u spontane demonstracije je veoma naivan čovek. Tako nešto ne postoji u savremenom svetu i to ne postoji ni na jednom jedinom mestu. Rekao sam ranije, pred izbore, da će pokušati da sprovedu ’makedonski scenario’ i čekao sam da do toga dođe. Došao je dan kada su imali pravo da traže uvid u izborni materijal“, rekao je Vučić i dodao da je RIK o izbornom procesu dobila samo 43 prigovora, što je, kako je naveo najmanje u istoriji.
Prema njegovim rečima, pokušavaće se i s razaranjem parlamenta i nagovestio mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.
„Zato nisam u stanju da u potpunosti isključim mogućnost vanrednih izbora, jer u haosu nije moguće raditi“, rekao je premijer i izabrani predsednik. (Beta, N1)

Na ulicama nije bilo vidljivo prisustvo uniformisanih policajaca, osim saobraćajaca.
Protesti su organizovani putem društvenih mreža, pri čemu i dalje nisu poznati zvanični organizatori.
Među zahtevima učesnika protesta, kojih je 9. aprila u jednom momentu bilo i oko 10.000, su smena predsednice parlamenta Maje Gojković, čelnika RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, smena članova saveta REM-a.
Stigli su i novi zahtevi: pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori i poništavanje lažnih doktorata visokih funkcionera SNS Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.
Protestuje se i u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Čačku, Kruševcu i još nekoliko gradova.
U ponedeljak, 10. aprila, stigli su i dalji zahtevi studenata koji organizuju proteste u celoj Srbiji. Saopštili su da „traže kompletnu smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, ukidanje diktature“.
„Zahtevi su: ukidanje diktature i kompletna smena političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Fer i slobodni izbori, kao osnovni preduslov za sprečavanje uvođenja apsolutističke vlasti u Srbiji. Traži se: momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja političkih kampanja“, navodi se u saopštenju poslatom agenciji Beta mejlovima iz Studentskog pokreta Novi Sad i iz Protesta „Protiv diktature“.
Dodali su da traže nezavisnu proveru regularnosti proteklih predsedničkih izbora i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova.
Studenti zahtevaju i slobodu medija, smene odgovornih urednika RTS-a i RTV-a, kao i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.
Studenti zahtevaju i momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima. „Tražimo decentralizaciju, odnosno premeštanje političke moći na lokalni nivo i veće učešće običnih ljudi u donošenju važnih odluka za društvo, direktno biranje lokalne vlasti“, navodi se u zahtevima.
Studenti zahtevaju i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, zaštitu prava i poboljšanje statusa svih radnika, izmene Zakona o radu u cilju hitnog poboljšanja položaja radnika, osiguravanje njihovih prava kao i hitno povećanje minimalne cene rada.
Oni traže i aktivnu borbu za zaštitu radnika na crno, sezonskih, privremeno i povremeno angažovanih radnika, i drugih radnika pogođenih težim oblicima eksploatacije.
U Novom Sadu 11. aprila je više hiljada građana okupilo na protestima i poručili su da neće odustati od zahteva koje su formulisali studentski pokreti iz cele Srbije.

Priredio: B.M. (Beta)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija