UPIS U ŠKOLE - Manje đaka prvaka

  19 septembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prve razrede osnovnih škola na teritoriji opštine Bečej upisano je 370 đaka, 187 na srpskom i 183 na mađarskom nastavnom jeziku, što je za jedno odeljenje manje nego prošle godine.


Najviše đaka prvaka upisano je u školu „Zdravko Gložanski“, 93, računajući i školu u Radičeviću, od toga je 79 učenika u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku, a 14 na mađarskom. U školi „Sever Đurkić“ u prvim razredima ima 62 učenika, 50 na srpskom i 12 na mađarskom jeziku. U školi „Šamu Mihalj“ u Bečeju prvi razred pohađa 61 učenik, njih 11 je u odeljenju na srpskom nastavnom jeziku, a 50 đaka (zajedno sa dva učenika u Poljanicama) je u odeljenjima na mađarskom nastavnom jeziku, dok je u istoimenoj školi u Bačkom Petrovom Selu upisan 71 prvak, 9 na srpskom i 62 na mađarskom nastavnom jeziku. U školu „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu upisano je 48 đaka prvaka, ima dva odeljenja na srpskom nastavnom jeziku sa ukupno 31 učenikom i jedno odeljenje na mađarskom nastavnom jeziku sa 17 učenika. Najmanje prvaka upisano je u školu „Petefi Šandor“, ukupno 40, od toga je 10 mališana u odeljenju na srpskom i 30 na mađarskom nastavnom jeziku. Za upis prvaka u ŠOSO „Bratstvo“ čeka se izveštaj Interresorne komisije kako bi se tri učenika upisala u prvi razred.


Prema rečima članice Opštinskog veća zadužene za obrazovanje, Andree Galgo Ferenci, lokalna samouprava je i ove godine svim đacima upisanim u prvi razred poklonila „Prvarice“, kao i fluorescentne prsluke uz mali priručnik o bezbednosti saobraćaja, kako bi se povećao nivo bezbednosti učenika na svakodnevnom putu od kuće do škole. U cilju povećanja stepena bezbednosti učenika, pojačana je i saobraćana kontrola ispred obrazovnih ustanova, te ispred svake škole dežura po jedan saobraćajni policajac.


Što se tiče srednjoškolskog obrazovanja, u prve razrede upisano je 430 učenika, za stotinu manje od broja predviđenih mesta, te i nakon početka školske 2014/2015. godine u srednjim školama u Bečeju na pojedinim smerovima ima slobodnih mesta za upis.


U Ekonomsko-trgovinskoj školi slobodnih mesta ima na smerovima službenik osiguranja, ekonomski tehničar i poslovni administrator u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku, kao i na smerovima poslovni administrator i finansijski administrator u odeljenjima na mađarskom nastavnom jeziku. Zbog malog interesovanja za trogodišnji smer konobar na srpskom jeziku, ovaj profil je ukinut, a umesto toga prošireno je odeljenje za kuvare gde još ima slobodnih mesta na srpskom nastavnom jeziku.
U Tehničkoj školi slobodnih mesta ima na profilima muški frizer, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i mašinski tehničar motornih vozila u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku.


U bečejskoj Gimnaziji je ostalo nepopunjenih mesta na opštem smeru u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku.


Nastava za učenike sa smetnjama u razvoju


Ove godine Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ pohađaće ukupno 166 đaka, od tog broja 75 učenika je u srednjoškolskom obrazovanju, gde će biti uvedene novine – obuka i osposobljvanje učenika za pekare – te je u školi zaposlen jedan predavač koji će đacima držati praktičnu nastavu u obučavanju za ovu profesiju. Pored ovog smera u školi postoji mogućnost da se učenici sa smetnjama u razvoju obuče i za profesiju vrtlara, cvećara, frizera i mašinske struke.
Direktor škole Imre Stanko je rekao da je škola „Bratstvo“ dobila verifikaciju i za rad sa decom predškolskog uzrasta, te očekuje da će u toku nastavne godine saradnja biti uspostavljena sa predškolskom ustanovom.


Obuka odraslih


U OŠ „Sever Đurkić“ nastavlja se program obuke odraslih osoba i ona je jedina škola na teritoriji opštine Bečej koja je uključena u projekat funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih već treću godinu, a prošle godine je dobila i akreditaciju za taj posao. Upis novih polaznika traje do kraja septembra, a nastava u „večernjoj školi“ počinje od oktobra.


Program obuhvata tri ciklusa, prvi je do četvrtog razreda osnovne škole, drugi je 5. i 6. razred, a treći 7. i 8. razred. Za treći ciklus se već prijavilo 20 polaznika, za drugi ciklus 15, a za prvi ciklus ih ima najmanje, a minimalan broj učenika je 15.


Nove direktorke


U Osnovnoj školi „Šamu Mihalj“ u Bečeju od 18. avgusta direktorica je Olivija Maus, a u srednjoj Tehničkoj školi od 1. jula tu funkciju obavlja Svetlana Tašković.


Školski kalendar


Prema kalendaru za školsku 2014/2015. godinu, prvo polugodište traje od 1. septembra do 23. decembra, a drugo počinje 15. januara. Kraj školske godine za učenike osmog razreda predviđen je 29. maja, dok za ostale nastava traje do 12. juna. Maturanti Gimnazije raspuštaju se 22. maja, a đaci završnih razreda druge dve srednje škole 29. maja. Svi ostali učenici na nastavu idu do 19. juna.
Zimski raspust traje od 24. decembra do 14. januara, a prolećni od 3. do 13. aprila.
Učenici i nastavnici imaju i četiri radne subote: 15. novembar, 31. januar, 21. februar i 2. april.

Zdrastveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju


Od ove školske godine novi predmet „Zdravstveno vaspitanje o reporoduktivnom zdravlju“ će pored učenika Ekonomsko-trgovinske škole imati i đaci drugih razreda Tehničke škole i Gimnazije. Osim u tri bečejske srednje škole program „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ realizovaće se u još 63 srednje škole iz Vojvodine, kroz blok-nastavu, a predavači će u bečejskim školama biti, kako je rečeno, profesori ili nastavnici sa teritorije opštine koji nemaju puni fond časova ili nemaju zaposlenje i prethodno su prošli obuku. Koliko će učenika pohađati ovaj program znaće se nakon anketiranja đaka.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija