OBNOVA JAVNE RASVETE - Korak po korak protiv mraka

  19 septembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Deset meseci nakon najave, na šetalištu na dolmi i „Zelenom korzou“ konačno je zasijala obnovljena javna rasveta koja bi, kako su istakli predstavnici vlasti na konferenciji za novinare održanoj tim povodom na licu mesta, trebala da uštedi oko 50.000 dinara mesečno opštinskoj kasi.


Zamena dotrajalih sijalica na šetalištu kraj Tise opština je finansirala u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine. Zamenjeno je 59 živinih svetiljki od 125 vati novim LED svetiljkama. Cena posla bila je 1,2 miliona dinara umesto predviđenih 1,5 miliona. „Ovakvim načinom sprovođenja javne nabavke ostvarena je ušteda od preko 200.000 dinara i to smo iskoristili za učešće u narednom konkursu kod istog pokrajinskog sekretarijata za rekonstrukciju javne rasvete kod sportskog centra. Tih 220.000 dinara treba da predstavlja učešće opštine od 20 posto, a ostatak od 80 posto treba da finansira pokrajina. Nadam se i verujem da će i ovaj projekat naići na odobrenje od strane pokrajinskog sekretarijata i da će naredne godine biti zamenjen još jedan deo javne rasvete u opštini Bečej. U pravcu zamene kompletne javne rasvete u opštini idemo korak po korak, shodno finansijskim mogućnostima“, rekao je predsednik opštine Vuk Radojević.
Prema rečima direktora Direkcije za izgradnju Gorana Matića, na poziv za javnu nabavku rekonstrukcije rasvete javilo se devet ponuđača, šest je dalo ponudu iznad procenjene vrednosti javne nabavke, a tri ponuđača ispod, od kojih su posao dobili firma „Energoglobal Construct“ iz Veternika i firma „Elektro liv“ iz Bečeja za 1.196.894 dinara bez PDV-a (odnosno 1.436.272 dinara sa PDV-om).


Za rekonstrukciju javne rasvete Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine je opštini Bečej u novembru 2013. godine odobrio 731.718 dinara, a lokalna samouprava je za te namene trebala da obezbedi u opštinskom budžetu za 2014. godinu 1.144.482 dinara.


Inače, projektom je bila predviđena samo zamena starih svetiljki štedljivim svetiljkama, a zahvaljujući donatoru, firmi iz Beograda („Led be light“ d.o.o.) koja je obezbedila 59 novih stubova, urađena je i njihova zamena, te je postojeća rasveta kompletno obnovljena. Stare svetiljke i stubovi, prema rečima Matića, sada se nalaze u Direkciji za izgradnju (biće reparirani i postavljeni na nekom drugom mestu, ili će biti ponuđeni na prodaju).


Prijava kvarova

Na pitanje novinara zašto u pojedinim delovima Bečeja ne radi ulična rasveta i zašto u Bačkom Petrovom Selu tri meseca nema ulične rasvete, Matić je odgovorio: „Problem ulične rasvete u Bačkom Petrovom Selu je nedavno rešen. Naša mreža javne rasvete je u vrlo lošem stanju, dolazi do kratkih spojeva, imamo problema u trafo-stanicama, imamo problema i u samom napajanju ulične rasvete, trudimo se koliko god je u našoj moći i svakodnevno radimo na otklanjanju kvarova. Ovim putem apelujem na sugrađane da prijave kvarove na javnoj rasveti Direkciji za izgradnju, i u roku od 24 sata radnici izlaze na teren i saniraju oštećenja“.


LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija