Saopštenje za javnost: Pritisak na novinara Bečejskog mozaika

  14 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pored uobičajenog kritičkog pisanja o svim dešavanjima u Bečeju i Novom Bečeju koja su od javnog značaja, o radu lokalne samouprave i institucija čiji je osnivač opština i koji su budžetski korisnici, redakcija Bečejskog mozaika poslednjih meseci prati prekršajne postupke protiv nadležnih u Javnom preduzeću Komunalac i u Gerontološkom centru u Bečeju koje su po svojoj prirodi aktuelne i od javnog su značaja.

Oba prekršajna postupka su nepravosnažno okončana u Prekršajnom sudu u Bečeju. Prekršajni postupak protiv Gerontološkog centra i direktora te ustanove pokrenuo je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju, a prijavu protiv nadležnih u Javnom preduzeću Komunalac podnela je Marija Šagi, načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine lokalne samouprave.
U proteklom periodu je bilo nagoveštaja i naznaka koje su upućivale na zaključak da su predstavnici Komunalca i Gerontološkog centra „nezadovoljni“ pisanjem Bečejskog mozaika, međutim, „nezadovoljstvo“ je kulminiralo u utorak 11. maja, kada je predsednik opštine Bečej Peter Knezi telefonom pozvao novinara Bečejskog mozaika Slobodana Maleševa koji prati prekršajne postupke protiv nadležnih u Komunalcu i Gerontološkom centru, protestujući zbog objavljivanja informacija o postupcima koji, kako je rekao, još nisu završeni, i zbog toga što je novinar Bečejskog mozaika postavio pitanje direktorima Komunalca i Gerontološkog centra da li će zbog tih postupaka podneti ostavke.
Predsednik opštine Peter Knezi je između ostalog rekao novinaru da mu se ne dopada pisanje Bečejskog mozaika o prekršajnim postupcima i da je, po njegovom mišljenju, razlog toga taj „što vas više ne plaćam“, aludirajući na to da opština Bečej ne poštuje propis po kojem iz opštinskog budžeta treba obezbediti sredstva za lokalna sredstva informisanja. Knezi je rekao i da „ovako to neće ići dalje“.
Redakcija Bečejskog mozaika protestuje zbog pritiska na novinara Slobodana Maleševa i na redakciju Bečejskog mozaika, jer se takvim načinom „političkog razgovora“ želi postići da novinari selektivno i neobjektivno informišu građane o tome što se dešava u njihovoj sredini.

U Bečeju, 11. maja 2010. godine Vladan Filipčev, glavni i odgovorni urednik Bečejskog mozaika

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija