Nikad započeta rekonstrukcija: Šta će biti sa kućom braće Tan?

  07 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U aprilu 2008. godine Fond za kapitalna ulaganja odobrio je 10 miliona dinara za rekonstrukciju kuće braće Tan u centru Bečeja.

Na početku ulice Maršala Tita, sa desne strane, idući ka centru, nalazi se kuća u kojoj su živela znamenita braća Tan, Karolj i Mor (hemičar i slikar). Vlada Srbije je ovu kuću proglasila spomenikom kulture.
Pre više od deset godina započeta je adaptacija objekta, izrađen je projekat, sređen je zid prema Domu zdravlja i sve je stalo, te sada imamo ruiniranu zgradu u centru grada.
Podsetimo, projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju kuće uradila je firma Medijana-projekt iz Bačke Topole još 1996. godine. Što se tiče objekta, pre više od deset godina predviđeno je da će u delu zgrade prema Domu zdravlja biti spomen sobe, a u drugom delu multifunkcionalna sala sa kancelarijama, a predviđene su i tri gostinske sobe.
Kako bi se zgrada sačuvala za budućnost – ukoliko je ostalo nešto za čuvanje, jer su u toj kući poslednjih godina stanovali beskućnici, a bilo je i požara – potrebna je celokupna rekonstrukcija objekta, ali pre svega skidanje krovnog pokrivača i obnavljanje krovne konstrukcije. Prema predviđanjima stručnjaka iz Stankoma, pre dve godine od odobrenih 10 miliona dinara mogla se uraditi rekonstrukcija krova, plafona, zidova, stolarija i spoljašnja fasada. Moguće je da će se ove godine najzad zaista i potrošiti pomenutih 10 miliona dinara. Naime, pre dve nedelje je Ištvan Ačai član Opštinskog veća rekao novinarima da će verovatno u maju mesecu biti raspisana javna nabavka za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, te bi krajem avgusta ili početkom septembra trebalo da počne rekonstrukcija kuće Tan.
Nije jasno zašto posao obnavljanja kuće nije započet 2008. godine. U utorak je u Stankomu rečeno da Fond za kapitalna ulaganja treba da raspiše poziv za javnu nabavku za izvođača radova, ali taj posao u poslednjih godinu i po dana nije obavljen. U Stankomu nemaju informacija o razlozima kašnjenja, ali, kako je rečeno, postoje nagoveštaji da će izvođač radova biti izabran u toku ove godine.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija