Sporazum sa pokrajinom o vraćanju duga za „bečejski“ most: Bečej će za četiri godine pokrajini da plati oko 40 miliona dinara

  22 novembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)


Opštine Bečej i Novi Bečej će u roku od četiri godine platiti pokrajini ukupno oko 63 miliona dinara po presudi Privrednog apelacionog suda, jer nisu vratile pozajmicu iz 2002. godine od oko 18 miliona dinara za troškove demontaže i transporta poklon mosta iz nemačkog grada Filshofen do Bečeja, dogovoreno je juče u Pokrajinskom sekretarijatu za finansije, na sastanku predstavnika opština Bečej i Novi Bečej sa podsekretarom sekretarijata.

U ime opštine Bečej sastanku je prisustvovala članica Opštinskog veća zadužena za oblasti uprave i propisa Svetlana Vuletić, koja je za Bečejski mozaik rekla da opština Bečej treba da snosi dve trećine ukupnog iznosa od 63 miliona dinara (sa sudskim troškovima), to je nešto više od 40 miliona, a ostatak je obaveza Novog Bečeja.

Od 2019. do 2022. godine Bečej bi godišnje trebalo da plati jednu ratu duga od oko 10 miliona dinara do 30. juna.

Sada predstoji potpisivanje sporazuma o vraćanju duga po presudi Privrednog apelacionog suda sa pokrajinskom vladom, a potom taj sporazum biće usvojen i na sednici Skupštine opštine Bečej, objasnila je Vuletić.

Naime, po pravnosnažnoj presudi Privrednog apelacionog suda od 17. januara ove godine opštine Bečej i Novi Bečej trebale su da solidarno plate oko 60 miliona dinara pokrajini, jer nisu vratile pozajmicu iz 2002. godine od oko 18 miliona dinara za troškove demontaže i transporta poklon mosta iz nemačkog grada Filshofen do Bečeja, koji su, međutim, tadašnje vlasti Novog Bečeja i Bečeja 2004. godine prepustili Adi, pa je izgrađen na Tisi između Ade i Padeja novcem države 2010. godine. JP Direkcija za izgradnju (nekadašnji Stankom) u postupku likvidacije, kao nosilac posla, opštine Bečej i Novi Bečej treba da plate iznos od ukupno 63 miliona dinara koji se deli na tri dela, s tim da Bečeju „pripada“ i deo Direkcije.

Predsednik opštine Dragan Tošić je ranije rekao da „smo mi tužili i Adu da ona plati most i mislimo da ćemo dobiti taj proces, te onda bi Ada nama morala da nadoknadi to što smo platili, ali ne mogu da garantujem da će to biti tako, sud odlučuje“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija