Podzakonski akti o sufinansiranju medija u novembru

  26 septembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalne samouprave nemaju razloga da snižavaju iznose koje su do sada izdavajali za javno informisanje

bez obzira što u Zakonu o javnom informisanju nije preciziran obavezni procenat koji trebaju da izdvajaju za finansiranje medijskih sadržaja rekao je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković na tribini „Novi medijski zakoni – šanse i izazovi“ održanaom u četvrtak u Novom Sadu.

I dodao da će podzakonski akt kojim će preciznije biti definisano sufinansiranje medijskih sadržaja biti donet do polovine novembra..


Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da novinari i zaposleni u medijima moraju prvo da se suoče sa realnošću, koja nije njihov saveznik u ovom trenutku.
„Mediji su služili za zapošljavanje partijskih kadrova, imaju ogroman tehnološki višak, očekuje ih digitalizacija, što će biti takođe ozbiljan problem. Ovo je premalo tržište za ovoliki broj medija“, rekao je Obradović.


Medijska analitičarka Žužana Serenčeš kritikovala je „pozadinske političke dogovore“, kada je u pitanju regulisanje sfere manjinskih medija čiji su osnivači nacionalni saveti.
„Izlazak države iz vlasništva, isključivo sufinansiranje medijskih sadržaja, ograničavanje koncentracije vlasništva, svi ti ključni principi novog medijskog zakonodavstva zapravo ne važe za nacionalne savete manjina i medije čiji su oni osnivači“, kazala je Žužana Serenčeš.


Ona je ocenila da se nacionalnim savetima zapravo nudi koncentarcija uticaja i monopola tih saveta nad manjinskim informisanjem.
„I manjinsko informisanje mora da bude potpuno nepristrasno i objektivno, a uređivačka nezavisnost mora da bude zaštićena“, kazala je Žužana Serenčeš.
Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u okviru kampanje za medijsku pismenost, koju je podržao USAID.

 Beta (25.septembar 2014.)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija