Osnovni sud u Bečeju: Javni čas o nasilju u porodici

  27 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O tome da li je nasilje u porodici, u najvećem broju slučajeva prema ženama i deci, privatna ili stvar svih nas, društvo će biti u prilici da „sudi“ nakon makar godinu dana primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, kada će biti vidljivije da li će nasilje u porodici osim oštećenih strana prijavljivati i građani, rođaci, komšije, svi oni koji imaju saznanja o tome, ali su dosad, u velikom broju slučajeva, bili samo nemi posmatrači izdaleka.

Da je došlo vreme da se o nasilju u porodici priča i javno i čak i mladima koji su još manje-više deca, pokazuje i javni čas koji je o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici u ponedeljak održao predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimburović. U velikoj sali gradske kuće sudija Čimburović je učenicima trećeg i četvrtog razreda bečejskih srednjih škola govorio o zakonu, objašnjavajući njegove pojedine odredbe, ali je definisao i pojam nasilja u porodici i vrste nasilja.
Čimburović je istakao da se đacima mora često govoriti o nasilju kako bi umeli da ga prepoznaju, jer nije reč samo o fizičkim nasrtajima.
Ukoliko se lokalne zajednice ne budu aktivirale, žrtve će i dalje biti teško zaštiti i pomoći im da ostvare svoja zakonska prava.
Podsetimo da je javnom času o nasilju u porodici prošle nedelje, u „Nedelji pravosuđa“, prethodila i poseta srednjoškolaca Osnovnom sudu u tužilaštvu Bečeju, koji su se sa predstavnicima OEBS-a informisali o radu i nadležnostima pravosudne institucije. Tom prilikom je predsednik suda istakao da je sud otvorena institucija u kojoj važi načelo transparentnosti.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci