Intervju sa direktorom Ustanove „Đorđe Predin-Badža“ Zoranom Grbićem: Krov i dalje najveći problem

  24 januar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Direktor Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin-Badža“ Zoran Grbić rekao je da je zadovoljan onim što je u sportskom centru urađeno tokom 2013. godine i pored toga što nije bilo velikih ulaganja.

- Dosta toga je urađeno zahvaljujući dobroj saradnji i podršci lokalne samouprave, ali i sopstvenim snagama i sredstvima. Uspeli smo da uredimo otvorene bazene i prostor oko njih, ali i oko samog objekta sportskog centra, mislim na poslove vezane za održavanje bazena, od zamene pločica oko bazena, preko farbanja i krečenja, do obnavljanja toaleta. Uređene su zelene površine, prilazi bazenu i sportskom centru. Zamenjeni su filteri za prečišćavanje vode u bazenu, uveden je novi kućni red, pooštrili smo higijenske i preventivne mere i analize vode se rade svake nedelje. Pred kraj godine, uoči utakmice Superkupa u vaterpolu, čija organizacija je za našu ustanovu i za sam grad bila veoma značajna, jer nije lako dobiti organizaciju jedne takve utakmice, uredili smo i prostor zatvorenog bazena. Okrečeni su zidovi, na jednom delu su postavljene pločice, sanirane su i tuš-kabine, spušten je plafon, postavljeni su novi tuševi sa mehaničkim tajmerima, u svlačionicama je zamenjen inventar i neki delovi u sanitarnim čvorovima. Mislim da je, što se organizacije utakmice tiče, sve prošlo na zadovoljavajućem nivou i po komentarima svi su bili zadovoljni. Radimo dosta na marketingu, otvorili smo i Fejsbuk stranicu, gde postavljamo sve važne informacije. Ostvarili smo saradnju sa Vaterpolo savezom Srbije, dolaze ekipe na pripreme i na treninge, bila je juniorska ženska i muška vaterpolo reprezentacija, zatim sportska ekipa iz Južne Afrike, plivačice za sinhrono plivanje iz Beograda i iz inostranstva, očekujemo ekipu iz Engleske, dolaze nam plivači iz Vrbasa, tako da su nam termini i kapaciteti popunjeni do februara meseca. To znači da kapaciteti i sadržaji koje nudi sportski centar zadovoljavaju potrebe raznih sportskih ekipa. Iako su termini popunjeni trudimo se da poštujemo i građane Bečeja, a sa opštinskim Sportskim savezom imamo dobru saradnju koja se proširila i na besplatnu školicu plivanja - rekao je Grbić.
Direktor sportskog centra je istakao da je krov na objektu jedan od najvećih problema iz kojeg proizilaze i mnogi drugi problemi.
- Iako je deo krova saniran 2011. godine, ponovo smo morali da popravljamo oštećenja, jer krov i dalje prokišnjava i to, u stvari, uzrokuje i sve ostale probleme. Nedostajali su i oluci, jer su u prethodnom periodu ukradeni, sada je deo urađen. Pokušali smo da obezbedimo novac za rekonstrukciju krova iz pokrajinskog i republičkog fonda, međutim, nismo uspeli, pa smo morali da se snalazimo i da saniramo samo ono što je najurgentnije. Deo novca za to smo dobili iz opštinskog budžeta, a kompletno tekuće održavanje objekta je finansirano iz naših sredstava. Nismo uspeli ništa da uradimo na staklenom delu krova, jer i to zahteva ozbiljnu rekonstrukciju i značajna sredstva, ali ćemo taj posao pokušati da uradimo na proleće. Planiramo da napravimo projekat po kom bi se na krov postavili solarni paneli, jer je naš krov idealan za tako nešto, pa da se sam sportski centar napaja od tih panela, a mogli bismo i da prodajemo tako dobijenu struju. U toku je izrada projekta, pokušaćemo da kod raznih fondova konkurišemo s njim, a nadamo se da će izradu projektno-tehničke dokumentacije finansirati lokalna samouprava.
Grbić je rekao da je tokom prošle godine mnogo toga urađeno u vezi sa geotermalnom vodom koju sportski centar dobija iz NIS-ove bušotine.
- Kvar koji je bio na bušotini na kraju letnje sezone je popravljen, a u decembru smo imali još jednu havariju, pukla je cev pre ulaska u sportski centar, jer su te cevi dotrajale, sada je deo popravljen. Pored toga uradili smo jednu značajnu stvar što se tiče stepena iskorišćenja geotermalne vode u sistemu grejanja sportskog centra. Procenat iskorišćenja toplote vode bio je mali i tzv. otpadna voda iz sistema je odlazila sa oko 40 stepeni, ugradili smo dodatni deo koji nam omogućava da tu vodu ponovo vraćamo u sistem za grejanje i tako smo dobili veći stepen iskorišćenja geotermalne vode. Na taj način je sistem postao ekonomičniji, a to se vidi već po prvim računima koji su manji za oko 50.000 dinara, inače se kreću između 350.000 i 400.000 dinara mesečno. Očekujemo da će to doneti značajnu uštedu na godišnjem nivou.
U sportskom centru ima 22 zaposlenih. Taj broj ljudi po direktoru ustanove nije dovoljan.
- Oko funkcionisanja sportskog centra ima mnogo posla i treba nam više radnika. Tu je nekad bilo preko 50 zaposlenih, sada ih ima 22, nedostaje nam portir, električar, majstor-domar, što bi nam omogućilo da predupredimo mnoge probleme. Na taj način bismo kvarove, koji se dešavaju gotovo svakodnevno, mogli odmah da saniramo i izbegle bi se veće štete na objektu. Sportski centar ima oko 4.000 kvadratnih metara, a za čišćenje i spremanje je angažovano četiri spremačice, po dve u smeni, to nije dovoljno. Pokušaćemo da za naredni period povećamo broj spremačica bar na šest. Što se tiče zelenih površina, i za to su angažovani zaposleni u ovoj ustanovi, a kada je reč o većim i ozbiljnijim poslovima, imamo saradnju sa Komunalcem. Dobru saradnju imamo i sa školama sa kojima smo sklopili ugovore o besplatnom korišćenju bazena i hala, a zauzvrat učenici nam pomažu u čišćenju i uređenju prostora celog centra.
Što se tiče planova za 2014. godinu, direktor sportskog centra kaže da ideja i planova ima, ali su mogućnosti ograničene.
- Prioritet će nam i dalje biti kompletna rekonstrukcija krova na objektu. Kad se završi sezona na zatvorenom bazenu, planiramo da uradimo ponovo hidroizolaciju oko bazena, jer je postala propustljiva, kao i sitnije intervencije na malom bazenu. Novu hidroizolaciju bismo trebali da uradimo i na otvorenim bazenima, ali sve to će zavisiti od finansija i budžeta. Planovi su veliki, a mogućnosti su nešto drugo. Kada bi naši sportski klubovi bili u višem rangu takmičenja, u prvoj ligi, onda bismo i mi mogli da dovodimo druge sportske klubove i da organizujemo veća sportska takmičenja, koja sa sobom povlače i mnoge druge koristi i za sportski centar i za grad - rekao je Zoran Grbić, direktor Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin-Badža“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci