Investicija JP Vodokanal: Novi bunar u funkciji sledeće nedelje

  15 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na vodozahvatnom polju pre dve nedelje počelo je bušenje novog bunara, takozvanog blizanca – prošle godine je izbušen jedan na dubini od 80, a ovaj na dubini od 130 metara – kojim bi trebalo da se omogući kvalitetnije vodosnabdevanje Bečeja. Izvođač radova na bušenju novog bunara, koji su završeni krajem prošle nedelje, je „Geoinženjering“ iz Beograda koji je bio jedini ponuđač u postupku javne nabavke. Novi bunar i trenutno aktivnih 17 bunara trebalo bi da obezbede normalno vodosnabdevanje i tokom leta, čak i na višim spratovima kolektivnih zgrada. Očekuje se da nakon opremanja i postavljanja elektroinstalacija koje je trenutno u toku i treba da bude završeno za nekoliko dana, nakon analize vode novi bunar bude pušten u rad tokom sledeće nedelje.

Za ovu investiciju, vrednu oko 5 miliona dinara, Javno preduzeće Vodokanal obezbedilo je novac iz sopstvenih sredstava.


„Nadamo se da ćemo s ovim bunarom podići nivo kapaciteta za 10-12 litara u sekundi. Trenutno raspolažemo s 86 litara u sekundi, što nije dovoljno od maja do septembra, a naročito u letnjim mesecima, tada je potreban kapacitet od 95 do 100 litara u sekundi. Baš iz tog razloga prioritet u programu rada Vodokanala ima bušenje bunara. Nije dovoljno bušiti bunare u razdoblju od pet godina, a to je bio slučaj u prethodnim godinama, poslednji bunar je izbušen 2011. godine. Potrebno je svake godine bušiti bunare“, rekao je direktor Vodokanala Zoran Grbić.


Grbić je konstatovao da su gubici u Vodokanalu ogromni zbog zastarelosti mreže, zbog nedostatka vodomera, ilegalnih priključaka, a poslovanje firme ugrožava i slaba naplata, te je apelovao na potrošače da redovno plaćaju račune. Sada je, rekao je Grbić, oko 3 miliona dinara dugovanja korisnika vode – građana i privrednika – u prinudnoj naplati, međutim, dugovanja su veća.
O velikoj investiciji u Bačkom Gradištu osim Grbića govorio je i predsednik opštine Vuk Radojević. Naime, za manje od mesec dana u tom naseljenom mestu očekuje se ugradnja postrojenja za dezinfekciju vode i tako se na mestu potrošnje rešava problem dezinfekcije vode. Novac su obezbedili opština i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a investicija je vredna oko 20 miliona dinara, saopštili su Grbić i Radojević.


Realizacija prve faze vodozahvata u Bačkom Petrovom Selu je i dalje pod znakom pitanja, jer je Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine prošle godine raskinula već potpisan ugovor sa opštinom o realizaciji tog projekta zbog nedostatka dokumentacije. Radojević je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da se ne slaže s konstatacijom da je ugovor raskinut zbog nedostatka dokumentacije, već zbog toga što, kako je rekao, pokrajina nije imala razumevanja za potrebe građana Bačkog Petrovog Sela i obećao je da će lokalna samouprava u narednom periodu pokušati da reši problem vodosnabdevanja u tom naseljenom mestu, gde je, podsetimo, voda 100 odsto hemijski neispravna.


Što se tiče cene vode, ona ostaje ista, jer je uprkos tome što je Vodokanal predao opštini zahtev za povećanje cene od 1. aprila, predsednik opštine je izjavio da zasad cena vode neće biti povećana, ali nije precizirao kada će.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci